Baby’s hebben niet alleen nood aan voeding en verzorging, maar ook aan structuur, ondersteuning en sociaal contact. Vanaf de geboorte geven baby’s uitnodigingen tot contact en reageren ze op contact. De pasgeboren baby herkent de personen die voor hem het belangrijkst zijn, namelijk zijn ouders. Hij zoekt oogcontact, reageert op een herkenbare geur, verkiest een vertrouwde stem en richt zich naar zijn ouders wanneer ze hem zachtjes toespreken. Elke baby heeft zijn eigen manier om zijn behoeften kenbaar te maken. Als ouder moet je je baby leren kennen en ontdekken welke aanpak het beste werkt. De verhoogde gevoeligheid in de periode na de geboorte helpt de ouders hierbij. De eerste drie maanden zijn een zoektocht voor moeder en baby om elkaar te vinden. In de meeste situaties weet je na enkele weken welke aanrakingen je baby leuk vindt, welke toonhoogte je best gebruikt om hem te bereiken, hoe je hem best kan troosten, en welke prikkels hij aangenaam vindt, of net niet goed kan verdragen.

Als je baby lichamelijke klachten heeft of een gevoeliger temperament, is het vaak moeilijker om de signalen van jouw baby te begrijpen. Vertrouwen vinden in je moederschap, wordt dan veel moeilijker. Wanneer je baby huilt en ontroostbaar is, voelen sommige moeders zich gefaald of afgewezen door hun baby. Je baby kan je echter nog niet afwijzen, en huilen is vaak zijn enige manier om je te vertellen dat hij zich niet comfortabel voelt. Daarnaast heeft iedere ouder zijn eigen persoonlijkheid, voorgeschiedenis en kwetsbaarheid.

Wanneer je te kampen hebt met emotionele problemen en hierdoor minder beschikbaar bent voor anderen, is dit ook zo voor de baby. Misschien wil je de zorg voor je baby koste wat kost volhouden, ondanks de stijgende vermoeidheid, verminderde draagkracht, angsten of depressieve stemming? De zorg gebeurt dan eerder op automatische piloot. Het is geen moment van plezier meer, maar van stress. Het weegt zwaar en put je verder uit. Je voelt je schuldig om de baby tekort te doen en wil de zorg liever niet overlaten aan anderen. Of misschien geraak je eerder in paniek wanneer je baby weent en kan je de baby niet rustig krijgen? Sommige mama’s zijn zo benomen door hun eigen emoties dat ze minder goed in staat zijn om de signalen van hun baby te begrijpen. Op deze manier komen mama en baby in een negatieve spiraal terecht. En dit maakt het voor de baby moeilijker om een veilige gehechtheidsrelatie met zijn mama op te bouwen.

Het is belangrijk dat deze negatieve spiraal doorbroken wordt. Het goede nieuws is dat de ontwikkeling van jonge baby's nog heel flexibel is en dat bij tijdige ondersteuning voorkomen wordt dat dit een impact heeft op de ontwikkeling van de baby.

Wat kan je doen?

Enkele tips om een negatieve spiraal te doorbreken:

  • Praat over je gevoelens met iemand die je vertrouwt.
  • Probeer jezelf even te ontlasten. Vraag aan je partner of familie om je te helpen met de baby of het huishouden. Indien dit moeilijk of niet mogelijk is, kan je misschien een beroep doen op huishoudhulp. Wanneer je zelf gesteund wordt, lukt het misschien makkelijker om er voor je baby te zijn.
  • Probeer rust te nemen en voel je zeker niet schuldig als je de zorg van je baby aan iemand anders overlaat die je vertrouwt.

Wanneer je ongerust bent, neem dan contact op met je huisarts of met een kinderarts. Er bestaan ook psychologen en therapeuten die gespecialiseerd zijn in zeer jonge baby’s met moeilijkheden en die je kunnen ondersteunen in de opbouw van een veilige gehechtheidsrelatie.