Niet voor iedereen is zwanger worden vanzelfsprekend. Sommigen hebben een grote kinderwens, maar raken na vele vruchtbaarheidsbehandelingen nog steeds niet zwanger. Hierdoor kan je als toekomstige ouder moedeloos en depressief worden, of relatieproblemen ontwikkelen. Het kan helpen om hier met iemand over te praten.

Sommige toekomstige ouders hebben al langer psychische klachten en nemen hiervoor medicatie. Als er een kinderwens is, roept dit medicatiegebruik veel vragen op: Is dit wel gezond voor mijn baby? Heb ik dit wel nodig tijdens de zwangerschap? Kan ik niet beter stoppen? Het is niet raadzaam om op eigen houtje met je medicatie te stoppen omdat de kans op herval dan groot is. Het is zinvol vóór de zwangerschap een psychiater te raadplegen. Deze kan inschatten wat het beste medicatiebeleid is en kan mogelijk bijkomende hulp adviseren. Eens je zwanger bent, is het zinvol om je blijvend te laten opvolgen.

Ongeveer 10 % van de vrouwen maakt tijdens de zwangerschap een depressie door. Vrouwen lijken soms te denken dat het wel zal overgaan eens de baby er is, maar dit is vaak niet het geval. Daarom is het belangrijk om depressie te herkennen en te behandelen tijdens de zwangerschap.