Hangend

Paul Gees

Materialen:
Cortenstaal, afzelea en ruwe fragmenten blauwe hardsteen Afmetingen:

Afmetingen: 450x50x50 cm

De sculptuur is opgebouwd uit een open stalen omhulsel waarbinnen een opgetilde houten balk ingeklemd wordt door middel van twee elkaar in volume en gewicht ‘complementerende’ stenen.

Door deze inklemming stijgt de houten balk a.h.w. op, ontsnapt, springt of zweeft voor een kortstondig moment. De sculptuur bevriest denkbeeldig deze op- en neergaande beweging tot een sculpturale stijl. Opstijgen en vallen worden gefixeerd. De lancering en het neervallen worden uitgesteld of gaan niet door.

Het stalen geometrisch omschrijvende volume is langs één kant open, oriënteert de sculptuur en geeft deze op die wijze een voor- en achterkant. De open vorm omarmt zodoende de opverende balk en bepaalt de inwendige ruimte. Hout en steen vullen elkaar aan in een gespleten moment en onderhouden of houden elkaar in stand in een langdurige spanning. Het stalen gedeelte staat hier symbool voor ruimte, kader en structuur. Hout staat voor een dynamisch en levendig bestanddeel. Steen voor natuur, onberekenbaarheid ... maar ook voor gewicht, zwaartekracht, scharnier en grilligheid.

In zijn concreet zijn is de titel ‘hangend’ dan ook letterlijk de vertaling van wat je ziet. Een houten gespleten balk opgetild en geklemd in een open stalen vorm en dit dankzij de vorm en het gewicht van de stenen. Maar er is altijd meer dan datgene wat je ziet ... het is maar hoe en vanuit welke hoek of gemoedsgesteldheid je kijkt en vooral of je wil overgaan tot interpretatie(s).

Locatie: Elim Kapellen