Overslaan en naar de inhoud gaan
Veerle en Jeanne

'Bezoekvrijwilliger zijn is een bijzondere betekenis geven aan elkaars leven. Met een beetje tijd, een luisterend oor en morele steun mag ik binnen in het leven van een kwetsbaar iemand. Gaandeweg samen ontdekken van welke dingen we blij worden. Een dankbare ont-moeting.

Het was in het voorjaar van 2012 dat ik Veerle voor het eerst ontmoet heb. Veerle zegt nog vaak: "Het was meteen BINGO!" We zijn aan elkaar blijven plakken. En koffie is de lijm. Ja, dat doen we graag: samen een lekkere kop koffie gaan drinken met een gezellige babbel erbij. Of wandelen op het domein en op een bankje in het zonnetje zitten en genieten van wat lekkers. Onze verjaardagen vieren met een heerlijk ontbijt in Bar Krok. En naar een tentoonstelling gaan in De Bijl, dat is één van onze favoriete uitstapjes. Samen naar kunst kijken en ieders eigen gevoel en gedacht erbij vertellen.

Veerle is zelf ook wel een creatieve en kunstzinnige duizendpoot. Altijd in de weer met mooie kaartjes maken, etsen, schilderen, teksten schrijven, zingen in een koortje met medebewoners of een verhaal brengen op het podium met het toneelgroepje Plankenkoorts. Bij elk bezoek sta ik ervan te kijken hoe Veerle een zinvol en creatief leven heeft opgebouwd. Bewonderenswaardig vind ik de kracht die ze ontwikkeld heeft na een jarenlange strijd om haar niet-aangeboren beperking te aanvaarden.

In Bethanië wordt Veerle dan ook met de beste zorgen omringd en worden er kansen gecreëerd om zo goed als mogelijk door het leven te kunnen rollen. Dat stemt mij vrolijk en het maakt dat ik er heel graag kom. En niet alleen om Veerle te bezoeken, maar Bethanië is een fijne omgeving met een positieve en vriendelijke uitstraling. Ik vind het ook altijd leuk om een babbeltje te slaan met medebewoners, het personeel of andere vrijwilligers.

Bezoekvrijwilliger zijn omvat meer dan tijd en aandacht geven aan iemand. Je kunt er deelnemen aan allerlei activiteiten, lezingen, vormingen, wandelingen en toffe uitstapjes. En af en toe hangt er wel eens een of ander plezant vrijwilligersfeestje in de lucht. Kortom, je wordt er in de watten gelegd!

Bezoekvrijwilliger zijn is een mooi cadeau geven en krijgen.'

Jeanne Kox