Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee personen werken samen aan een halsketting

Bethanië kan rekenen op de steun van ruim 200 vrijwilligers. We zijn hen bijzonder dankbaar, want ze leveren een essentiële bijdrage aan de levenskwaliteit op verschillende afdelingen. En ze zijn de onmisbare schakel tussen het leven hier en in de maatschappij.

Enkele vrijwilligers getuigen

‘Als ik met Nadine rondwandel en voel wat ik voor haar mag betekenen, glijden de zorgen zo van mij af. Ik word precies nieuw vanbinnen en ga ik opgewekt weer naar huis. Zien met welk klein gebaar mensen gelukkig kunnen zijn, zet mij wel eens aan het denken.’

Wat houdt vrijwilligerswerk bij Bethanië precies in?

Aan de slag als 'bezoekvrijwilliger'

Als bezoekvrijwilliger breng je af en toe een bezoekje aan een patiënt/bewoner of doe je met hem of haar een activiteit.

Veel patiënten hier hebben weinig of geen contact meer met hun familie of vrienden. Als zij dit wensen, brengen we hen in contact met een bezoekvrijwilliger, zodat ze weer een relatie met iemand van buiten de voorziening kunnen aangaan.

Engagement voor een lange periode
Voor onze patiënten/bewoners zijn die momenten met de bezoekvrijwilliger van goudwaarde. Wil je bezoekvrijwilliger worden? Dan verwachten we dat je je voor een lange periode engageert en minstens één keer per maand contact hebt met de patiënt. De concrete invulling, hoe lang en op welk moment, dat bepalen de vrijwilligers samen met de patiënt. Iets gaan drinken, samen gaan fietsen, winkelen, naar de film gaan, ... er zijn veel mogelijkheden.

Vrouw met baby op de schoot

Aan de slag als afdelingsvrijwilliger

Vrijwilligers kunnen ook op een aantal afdelingen of deelvoorzieningen van het psychiatrisch centrum hun steentje bijdragen: met de patiënten gaan wandelen, winkelen, handwerken, koffiedrinken, een babbeltje doen, een activiteit mee begeleiden, in de tuin werken, … Het zorgt voor heel wat gezelligheid en de patiënten krijgen de nodige aandacht. Als afdelingsvrijwilliger werk je een vaste halve dag (of meer) per week mee. De taken zijn erg gevarieerd en afhankelijk van de doelgroep van de afdeling.

Moeder & Baby
Voor Moeder & Baby, dat zich richt op vrouwen met psychische problemen voor en na de bevalling, zoeken wij vrijwilligers die moeders mee willen ondersteunen bij de zorg voor hun baby’s, en dat een halve dag per week. 

De Keerkring Voorkempen
De Keerkring is een ambulant psychosociaal revalidatiecentrum voor volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Deze kwetsbaarheid zorgt voor een belemmering in het dagdagelijks leven en veroorzaakt moeilijkheden op verschillende vlakken zoals werken, huisvesting, sociale relaties, ... Door een breed aanbod aan ervaringen, activiteiten en begeleiding helpen we de deelnemer om terug in beweging te komen.

Voor De Keerkring Voorkempen, dat zich in Schilde bevindt, zoeken we vrijwilligers om het team te ondersteunen bij verschillende soorten activiteiten zoals koken, sporten, creatief bezig te zijn of te klussen.

Wat mag je als vrijwilliger van ons verwachten?

•    Een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid en ongevallen.
•    Uitgebreide informatie en begeleiding op de afdelingen.
•    Vormingsbijeenkomsten.
•    Onkostenvergoedingen (voor kosten gemaakt in opdracht van de afdeling).

Wat verwachten wij van onze vrijwilligers?

  • Minimumleeftijd van 18 jaar (of laatste jaar secundair onderwijs).
  • Continuïteit, zeker voor de georganiseerde vriendschap. Andere vrijwilligers kunnen ook voor een korte periode meewerken.
  • Vrijwilligers van Moeder & Baby moeten zelf mama zijn.
  • Ervaring is niet vereist.
     

Interesse in een job als vrijwilliger?

Neem contact op met de coördinatoren van onze vrijwilligerswerking hieronder, via Vrijwilligerswerk.PCB [at] Emmaus.be (vrijwilligerswerk[dot]PCB[at]Emmaus[dot]be) of kijk op www.vrijwilligerswerk.be.