Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoeksaanvraag

Wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan kennis over de geestelijke gezondheid. Daarom moedigen we zowel intern als extern onderzoek aan.

Externe onderzoekers of wetenschappelijke medewerkers kunnen steeds rekenen op een goed onthaal en interne logistieke ondersteuning.

Wil je een onderzoeksaanvraag indienen of wil je meer weten over de procedure voor het indienen van een nieuwe studie? Dan kan je terecht op PCB.Wetenschappelijk.Onderzoek [at] Emmaus.be

 

Commissie Ethiek

Binnen de algemene ziekenhuizen en de psychiatrische ziekenhuizen van de vzw Emmaüs is er een geassocieerde commissie ethiek. Deze commissie bestaat uit leden van het AZ Sint-Maarten, AZ Voorkempen, UPC Duffel en Bethanië. Dit is een multidisciplinaire groep, met twee taken:
 

Toetsingstaak

De commissie ethiek beoordeelt afspraken en regels voor wetenschappelijke experimenten op hun ethische waarde. Ze geeft bijvoorbeeld haar mening over het informatieformulier dat patiënten krijgen die deelnemen aan medische experimenten. Of de commissie gaat na hoe de patiënt de best mogelijke bescherming krijgt in een experiment.
 

Begeleidingstaak

De commissie ondersteunt, adviseert en begeleidt de ethische aspecten van de zorg. Voor haar begeleidingstaak breidt de geassocieerde commissie ethiek voor de ziekenhuizen zich uit met verschillende interne experts. Hier kunnen casussen en thema’s interdisciplinair en in alle vertrouwelijkheid besproken worden. Nadien wordt er feedback gegeven aan de aanvrager.

Vragen over ethische kwesties kunnen uitgaan van elk personeelslid van Emmaüs. De adviezen en raadgevingen van de commissie ethiek zijn vertrouwelijk en niet bindend.

Meer info vind je op de website van Emmaüs

Adviezen op ethische kwesties

De commissie ethiek buigt zich over ethische kwesties. Deze kunnen uitgaan van elk personeelslid van Emmaüs. De adviezen en raadgevingen zoals hier geformuleerd door de commissie ethiek zijn vertrouwelijk en niet bindend.