Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee personen in gesprek

Bethanië, een zorgvoorziening van de vzw Emmaüs, biedt, in dialoog, zorg aan (jong)volwassenen en ouderen in psychische nood.

Wat doen we?

Bethanië is gespecialiseerd in begeleiding en behandeling voor (jong)volwassenen en ouderen met psychiatrische problemen. Naast raadpleging in de polikliniek, bieden we ook zorg aan huis, crisisopname, dagbehandeling, residentiële opname, ontmoetingshuizen, begeleiding bij de zoektocht naar een zinvolle dagbesteding, arbeidszorg, woonbegeleiding en nazorgtrajecten. Ook adviesverlening aan andere zorgpartners, zoals huisartsen of thuishulp, en familieleden behoort tot het takenpakket van Bethanië. Daarnaast participeert Bethanië actief aan destigmatiseringsprojecten om het taboe op psychiatrie te doorbreken door maatschappijgerichte initiatieven te nemen of door open te staan voor mensen zonder psychisch lijden op onze campussen.

We nemen onze zorgverantwoordelijkheid op voor de drie eerstelijnszones (ELZ).

  • ELZ Voorkempen
    Brecht, Malle, Zoersel, Schilde, Wijnegem, Zandhoven
  • ELZ Noorderkempen
    Brasschaat, Essen, Kalmthout, Kapellen, Wuustwezel
  • ELZ AntwerpenNoord
    Antwerpen-Luchtbal, Ekeren, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Schoten, Stabroek
Visualisatie van onze visie met zeven kernwaarden

Onze visie en kernwaarden

Binnen en buiten met aandacht verbonden

In Bethanië geestelijke gezondheidszorg bieden we, in open dialoog, zorg aan (jong)volwassenen en ouderen in psychische nood. We zijn een flexibele, eigenzinnige en innovatieve netwerkorganisatie waarin zorgverleners deskundigheid vertalen in zorg op maat. Zo bouwen we samen aan een helende cultuur met aandacht voor goed samenleven en bieden we kwaliteitsvolle zorg, gebaseerd op zeven waarden.

1. Gastvrijheid

We zorgen ervoor dat iedereen zich welkom voelt en creëren veilige zorg. Respect voor elk individu staat centraal. Drempels zijn laag, afstanden klein en therapie en begeleiding zijn op mensenmaat. We zetten ons in voor betaalbare zorg.

2. Vertrouwen

We beschouwen vertrouwen als basis voor kwaliteitsvolle zorg. We gaan samen op pad, met vallen en opstaan, waarbij de patiënt de regie mee in handen heeft. We zorgen voor een veilige ruimte waarbinnen we kansen creëren. We stimuleren zowel patiënten, hun context als medewerkers om eigen keuzes te maken, verantwoordelijkheid te nemen en initiatief te tonen.

3. Gelijkwaardigheid

We doorbreken stigma’s en vooroordelen. We vertrekken vanuit een gelijkwaardige relatie en zien elke persoon als deskundige van zijn eigen proces. In die openheid heeft ieder recht van spreken én wordt iedereen aangesproken in een verstaanbare taal. Dialoog en overleg bevorderen de betrokkenheid. De ervaringsmedewerkers vervullen hierin een waardevolle rol.

4. Samen

We gaan als metgezel mee op pad en betrekken ook familie en steunfiguren in het behandel- of begeleidingsproces. We stemmen onze zorg optimaal af op individuele noden, vragen en verwachtingen en zoeken samen naar mogelijkheden op vlak van wonen, vrijetijd, activering, werk en ontmoeting.

We denken en handelen binnen het eigen multidisciplinair team, maar ook over de grenzen van afdelingen en onze voorzieningen heen. Zo ontstaat een nauwe samenwerking met zorgpartners, zowel binnen als buiten de geestelijke gezondheidszorg.

5. Herstelbevorderende omgeving

Herstel is een proces van opnieuw verbinding zoeken met zichzelf, de eigen omgeving en de samenleving. We zorgen ervoor dat iedereen zich geborgen voelt in een aangename en heilzame omgeving die rust biedt.

We zoeken actief verbinding met de maatschappij, zowel door zelf naar buiten te treden als door de buurt te verwelkomen in onze voorziening. Zo maken we herstel mee mogelijk, binnen en buiten.

6. Ieders eigenheid

Wie iemand nu is, is het resultaat van wat hij meegemaakt heeft. Dit levensverhaal kleurt de bril waarmee hij naar zijn omgeving kijkt. We respecteren dat uniek-zijn en omarmen verschil. De mens in ziekte en gezondheid staat centraal in ons denken en handelen.

7. _________

We omarmen verschil en luisteren naar elke stem, ook naar wie geen taal kan geven aan gevoelens en verlangens. We maken ruimte voor stilte en rust. We vertragen, ont-moeten, reflecteren en verdragen de leegte.

Onze huisstijl

Eind 2019 lanceerden we een logo dat past binnen onze vernieuwde huisstijl en die van Emmaüs. Het logo is geïnspireerd op het vruchtje van de esdoorn. Dit gevleugelde vruchtje noemen we vaak een helikoptertje. De vorm is eenvoudig, maar opvallend en herkenbaar. Speels, maar tegelijk symmetrisch en evenwichtig. Beschermend, als een dak, maar niet te zwaar op de hand.

De symboliek van het helikoptertje vertelt mooi ons verhaal op twee niveaus: bewoners en patiënten zijn stuk voor stuk helikoptertjes, op zoek naar vruchtbare grond om veilig te landen en met de hulp van onze medewerkers boven zichzelf uit te groeien. Tegelijk is er de centrale rol van Emmaüs als esdoorn en onze vele voorzieningen die als helikoptertjes uitvliegen en hun eigen weg gaan, hun eigen doelen en dromen achterna.

Lees het hele verhaal over het logo en de correcte naamgeving van Bethanië in het betreffende nieuwsbericht.