Overslaan en naar de inhoud gaan
Katrien Was

Katrien Was kijkt over het muurtje in AZ en PC

Katrien Was volgde de opleiding organisatie-assistentiehulp en werkt sinds 2006 in het semi-industrieel atelier op Tracé 7. Ze koesterde al jaren de droom om aan de slag te gaan als logistiek assistente of zorgkundige. Door een interne stage op verschillende afdelingen in AZ en PC, waagt ze nu de stap om opnieuw te gaan studeren.

Waarom wilde je over het muurtje kijken?

Door de vermaatschappelijking van zorg zijn er veel veranderingen op til in het psychiatrisch ziekenhuis, ook in Tracé 7. In de toekomst zullen de verschillende ateliers zich meer focussen op projectwerking buiten de muren van het psychiatrisch ziekenhuis. Sterkere patiënten zullen buiten ervaring opdoen, terwijl een beperkte groep nog terecht kan in onze huidige ateliers. Ik zie mezelf niet meegaan in deze evolutie. Bovendien heb ik er altijd al van gedroomd om in de zorg te werken.

Interne stages

Die bekommernis heb ik aangekaart bij mijn verantwoordelijke, Bie Stoops. Vervolgens klopten we samen aan bij HR-stafmedewerker Leen Lanslots. Zij zorgde ervoor dat ik in september 2016 interne stages kon lopen als zorgkundige en logistiek medewerker. Eerst ging ik twee dagen op verkenning in AZ. Ik liep mee met de logistieke op afdeling oncologie, hielp bij het beddentransport in het ziekenhuis en ondersteunde een zorgkundige op geriatrie. In PC Bethanië liep ik mee met een zorgkundige op Veerpont en als logistieke op Kaap.

Hoe was die ervaring?

Ik vond het fijn dat collega’s open stonden voor mijn komst. Op mijn stageplekken was er altijd iemand in de buurt die me bijstond en uitleg gaf. Het was ook interessant te ontdekken hoe verschillend AZ en PC zijn. Zo kreeg ik de kans om me een beter beeld te vormen van de taakinhoud van beide functies.

Daar ben ik wel van geschrokken. Ik had nog nooit eerder een patiënt uit bed gehaald of gewassen. Maar het viel heel goed mee, vooral het sociaal contact met patiënten vind ik fijn. Als logistieke kom je ook op heel veel plekken, je leert veel patiënten en collega’s kennen. Je ziet het reilen en zeilen op de afdelingen. Ik merk wel dat ik nog veel moet bijleren over ziektebeelden van patiënten en hier op een andere manier mee moet leren omgaan.

Opleiding

Wat zijn jouw plannen nu?

In januari start ik met de opleiding ‘logistiek assistent’ bij Horito in Zoersel die ik zal combineren met mijn werk in het semi-industrieel atelier. Daarna hoop ik deeltijds aan de slag te kunnen als logistiek medewerker in PC of AZ, in combinatie met deeltijds werk op Tracé 7. Afhankelijk van de situatie thuis en op het werk zal ik daarna verdergaan met de opleiding tot zorgkundige.

Heb je het gevoel dat je jouw grenzen hebt verlegd doorheen deze ervaringen?

Ja. Soms vraag ik me af waar ik aan begonnen ben (lacht). Maar door de stages heb ik enkel nog meer zin gekregen in de studies. Het zal niet gemakkelijk zijn, vooral niet de combinatie met mijn werk op Tracé 7 en mijn gezin. Ik heb een dochtertje van zeven en een zoontje van vijf, dus zij vragen ook veel aandacht. Ik besef dat ik nog veel moet bijleren, maar het spreekt me heel hard aan.