Expo De Facktorij Malle

De Facktorij is een kunstcollectief voor outsiderkunst, dat in 2004 werd opgestart vanuit de psychosezorg van Bethanië. Bedoeling was - en is - om patiënten de kans te geven zelf een kunstatelier uit te bouwen; patiënten – kunstenaars werden uitgenodigd om samen van een leegstaande ruimte in een verlaten paviljoen een kunstatelier te maken. Zij bepalen er zelf het beleid, maken er zelf keuzes omtrent de te volgen richting, bepalen zelf de regels van het huis en worden op die manier dan ook zelf de motor, de ‘eigenaar’ van het project. De groep koos voor de naam 'De Facktorij'. Een naam die enerzijds verwijst naar een fabriek, een plek waar 'werken' en 'producten' centraal staan. Een naam die anderzijds ook refereert aan het atelier waar eertijds de licht subversieve en wat chaotische kunstbende onder de vleugels van Andy Warhol resideerde.

De Facktorij werd uiteindelijk een plek waar heel wat mensen zich werkend, vergaderend, creërend konden thuis voelen. Het soms wat chaotisch en geïmproviseerd maar bij tijd en wijlen bevlogen en ambitieus beleid, verraadt dat het hart van de Facktorij door kunstenaars gevormd wordt, maar zorgt tegelijkertijd voor de vrijheid die inspiratie, creativiteit en goesting om te werken wakker houdt. Voor velen is de Facktorij een plek geworden waar ze zichzelf herontdekken; als kunstenaar, als iemand met een rol, als iemand met een nieuwe of hernieuwde identiteit. De Facktorij is hun werk geworden – een plek waar ze verwacht worden, waar ze ‘hun plaats’ hebben. Het is prettig langslopen daar; waar kunst regeert, zwijgt de norm.

De Facktorij stelt permanent tentoon in het atelier zelf in de oude feestzaal van het klooster, Handelslei 167, 2980 Zoersel. Eén keer per jaar wordt een tentoonstelling opgezet. Aan de Facktorij zijn ook dichters en muzikanten verbonden. Zij treden jaarlijks samen op en verzorgen alzo een avondvullend programma.

Indien je geïnteresseerd bent om één van de hier getoonde werken te kopen of u graag meer werk van één bepaalde kunstenaar zou leren kennen, aarzel dan niet en neem contact op. Onze prijzen zijn democratisch (tot maximaal +/- 250 euro).

Contact

Telefonisch: +32(0)3 380 30 11 (vragen naar Stef Joos of Eddy Reyniers)
Of neem contact op via onderstaan contactformulier:

Nieuwe kansen

De kunstenaars stellen hun werk graag voor en zijn dus permanent op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Wij zijn dus altijd bereid om na te gaan of we, indien je geïnteresseerd zou zijn om ons als groep een kans te geven, op één of ander tentoonstellingsproject kunnen aansluiten.