Achter gebouw 2, Andreas Vesaliuslaan 39, Zoersel
Start tijd
7 december 2022
13:00
Eind tijd
7 december 2023
16:00

“Praten, praten, praten. Het helpt écht.” Met deze woorden richtte Koningin Maxima zich half november in een open brief tot Nederlandse jongeren. Maar ook hun Belgische leeftijdsgenoten krijgen steeds vaker te kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. Uit cijfers van Sciensano blijkt bijvoorbeeld dat 34 procent van de jongeren aan angststoornissen lijdt en 38 procent aan een depressie.  

Hoe het begon

Ook in Bethanië merken we dat jongvolwassenen (jovo’s) met steeds meer en complexere hulpvragen zitten, waarbij de impact van COVID-19 niet onderschat mag worden. Bovendien komen jongvolwassenen in Bethanië meestal in een leefgroep terecht waar de gemiddelde leeftijd hoger ligt dan die van hen. Hierdoor worden bepaalde thema’s niet of onvoldoende aangeraakt, waardoor vragen zoals “Hoe maak ik de juiste studiekeuze?” of “Hoe kan ik zelfstandig gaan wonen?” onbeantwoord blijven. Redenen genoeg dus om in Bethanië van start te gaan met een jongvolwassenwerking.

Een eigen plek

De trekkers van deze werking vonden het belangrijk om een veilige plek te creëren waar de jongeren elkaar kunnen ontmoeten en even weg kunnen zijn van de afdeling. Een plek waar ze op eigen initiatief kunnen binnenwandelen en waar de druk even wegvalt. Waar ‘de moet’ eruit wordt gehaald om ‘de moed’ erin te houden.

En wat is er beter dan die veilige plek samen met de jongvolwassenen zelf te bouwen? Met de hulp van enkele handige collega’s besloot de jongvolwassenwerking ervoor te gaan. Voor het eerst in hun leven gebruikten de jongeren de stelling van Pythagoras in de praktijk, leerden ze boren, zagen en schilderen en kropen ze met trillende benen op een hoge ladder.

De opening

Enkele maanden later is die eigen plek klaar en willen ze deze vol trots aan de buitenwereld tonen. Daarom nodigen ze jou graag uit op de grote opening op woensdag 7 december tussen 13u en 16u. Het JOVO kot, gelegen achter gebouw 2 op het domein van Bethanië (Andreas Vesaliuslaan 39, Zoersel), wordt dan plechtig geopend en de toekomstplannen van de jongvolwassenwerking worden uit de doeken gedaan. Verschillende betrokkenen staan je graag te woord over de meerwaarde van de jongvolwassenwerking.