"16 Le temps emporte tout sur son passage", een kunstwerk van Eddy Walraevens

Le temps emporte tout sur son passage

Eddy Walraevens

"Cette aveuglante absence de lumière", een beeld van Eddy Walraevens

Cette aveuglante absence de lumière

Eddy Walraevens

Beide kunstwerken behoren tot het patrimonium van het Psychiatrisch ziekenhuis Bethanië. Ze maken deel uit van de door Vipa gesubsidieerde renovatie van keuken en restaurant.

Eddy Walraevens werd geboren in 1952 te Veurne. Hij woont en werkt in Adinkerke (De Panne). Eddy Walraevens begon te beeldhouwen in de letterlijke zin van het woord: hij kapte in steen, figuratieve kunst met verwijzing naar de natuurelementen. Zijn sculpturen zijn louter figuratief. In sommige gevallen merkt men zelfs een positieve uitstraling. De gestalten liggen, zitten, knielen, buigen of staan rechtop en zijn voornamelijk uit Belgische, harde graniet gekapt. De simpele figuren geven de indruk dat Walraevens 'mensen' tot inkeer komen, mediteren. Zijn personages zijn het verstilde beeld geworden van universele emoties en betrachtingen, van openheid of van behoefte aan toenadering, zoals zij ook hoop en wanhoop, verwachting en ontgoocheling vertolken en het vele dat een menselijk wezen in zich draagt en bijwijlen verbergt tot hij het onwillekeurig verraadt.(…)

De kracht en de uitstraling van Walraevens sculpturen liggen onder meer in de sobere en toch veelzeggende lichtgrijze monochromie van zijn androgyne wezens die karakteristieke houdingen aannemen die iedereen meent te begrijpen en interpreteert naar gelang zijn of haar ervaringen.

Waar?

Aan de ingang en in de hal van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef.