Overslaan en naar de inhoud gaan
Velodroomfabriek

Heerlijk toch, die wind in je haren als je fietst? Dat is écht iets om je hele leven lang van te genieten. Want fietsen staat garant voor leuke uitstappen, straffe verhalen en fijne herinneringen. Van je eerste vrijheidsgevoel op de fiets tot de vele tochten naar school.  Van mooie uitstapjes langs bijzondere plekken of  gewoon het blokje om naar de winkel. Fietsen heeft altijd en overal een positief effect.

Fietsen Zonder Leeftijd, een initiatief van Mobiel 21, geeft het plezier van een stukje fietsen aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn.  Met een riksja raken ze weer wat verder en wordt hun leefwereld net dat tikkeltje groter. Eenzaamheid verdwijnt even. Spontaan komen er verhalen en een gezellige babbel met de vrijwilliger die hen vervoert.  Mooie sociale contacten over generaties heen: de riksja wordt zo een sociaal instrument dat mensen actief samenbrengt.

De Velodroomfabriek

Vanuit die gedachte is de Velodroomfabriek gestart. Om Fietsen Zonder Leeftijd te promoten, riep Mobiel 21 de hulp in van studenten van de opleiding ervaringsdeskundigheid.

Eén van die studenten is een ervaringswerker van Bethanië ggz, waardoor de focus al snel op onze voorziening werd gelegd. Door het enthousiasme van de studenten sprongen de gemeente ZoerselMonnikenheide-Spectrum en Woonzorghuis De Buurt al snel mee op de fiets.

Het evenement op 9 juni

Het resultaat was een groots verbindend evenement op 9 juni waarbij de fiets en ontmoeting centraal stonden. Medewerkers, patiënten en bewoners verzamelden onder een stralende zon voor een picknick in Monnikenheide-Spectrum. Daarna reed één grote fietscolonne met zo'n 120 deelnemers richting Bethanië. Gewone fietsen, riskja's, duofietsen en driewielers bepaalden voor eventjes het Zoerselse straatbeeld . Door deze diversiteit aan fietsen konden ook minder mobiele mensen nog eens de wind in hun haren voelen en deel uitmaken van het evenement. 

Bij aankomst in Bethanië wachtte een groot feest in de tuin van Bar Divers. Verschillende betrokkenen gaven er een woordje uitleg, onder moderatie van Erika Van Tielen. Stig Broeckx en Wouter Deboot spraken iedereen toe met een videoboodschap waarin ze het belang van fietsen benadrukten. Bij een live radiouitzending dankzij De Vijver vzw werden hapjes en drankjes genuttigd, de heerlijk stralende zon zorgde voor een extra zomerse sfeer!

De videoboodschap van Wouter Deboot

De videoboodschap van Stig Broeckx