Overslaan en naar de inhoud gaan

De Buurtbewoorders: Wesley

“Als ik iemand op straat zie die verward is, wil ik er naartoe stappen en verbinding met hem aangaan. Ik voel dat mijn dagelijkse yogapraktijk mij daarbij helpt. Yoga zorgt er immers voor dat je met een heldere blik en met minder oordeel naar anderen kunt kijken. Je staat meer open voor de omgeving waarin je leeft. Misschien kan yoga wel helpen om buurtbewoners en patiënten samen te brengen.”

Wesley geeft me een dikke berenknuffel zoals ik van haar gewend ben. Haar warme en uitbundige verwelkoming leidt ons naadloos naar het gespreksonderwerp van dit interview: vooroordelen. Bijna twintig jaar geleden verhuisde Wesley samen met haar Belgische man van grootstad New York (met een tussenstop in Amsterdam) naar Zoersel. Een cultuurshock voor haar, maar ook voor haar buren.

“Ik ging na mijn yogalessen in Antwerpen rechtstreeks mijn twee peuters ophalen. Mijn felgekleurde 'leggings', gouden klompen en uitgelaten geknuffel ontlokten vreemde blikken bij de andere moeders aan de schoolpoort. Ik merk dat Belgische mensen afstand nemen van wat ze niet kennen, van alles wat ‘anders’ is. Het heeft jaren geduurd voordat ze die ‘gekke Amerikaanse’ begonnen aanvaarden. Maar eens ze zich veilig voelen en je binnenlaten, zijn ze de meest loyale vrienden die je kunt hebben.”

Wesley en haar gezin wonen niet onmiddellijk in de buurt van Bethanië, maar ze geeft wel yogales in het Bethaniënhuis. Toch heeft ze er nooit bij stilgestaan dat ze gewoon kan komen wandelen of haar yogamatje mag uitspreiden op één van de vele grasvelden op het domein. Het beeld van Bethanië als een olievlek in het midden van St.-Teunis komt weer naar boven.

Het verrast haar dat het onderwerp geestelijke gezondheid hier echt geschuwd wordt. Alsof mensen angst hebben om de confrontatie met psychische kwetsbaarheid aan te gaan, angst dat het de kwetsbaarheid in hen zou ontwaken? Wesley verbaast zich er ook nog altijd over hoe moeilijk het is om in België hulp voor een mentale gezondheidsproblemen te krijgen. Hoewel het sociaal vangnet in de Verenigde Staten op apegapen ligt, zijn er talloze organisaties waar gratis advies en coaching wordt aangeboden. Er is ook een grotere variëteit aan therapieën.

Dat uitgebreide aanbod brengt ons bij een grote passie van Wesley: ‘Dogs behind Bars’. Een groeiende groep mensen uit België die in Spanje honden uit precaire situaties redden en ervoor zorgen dat ze hier geadopteerd worden.

“Honden zijn zo zachtaardig en liefdevol. Ze geven hun liefde onvoorwaardelijk. Ik denk dat een hond daarom het ideale therapiedier is voor patiënten met een mentale kwetsbaarheid.” Ons gesprek loopt ten einde met stille dromen over een samenwerking tussen Bethanië en ‘Dogs behind Bars’.

Wil je meer weten over 'Dogs behind Bars': https://www.dogsbehindbars.be/