Wanneer het niet meer lukt op je eentje
Iedereen voelt zich weleens lusteloos, angstig of somber. Of je zit gewoon niet goed in je vel. Dat hoort bij het leven. Maar als die gevoelens een lange tijd blijven aanhouden en je er dagelijks problemen door ondervindt, is er sprake van een psychisch probleem.
Mensen met psychische problemen hebben het gevoel dat ze hun eigen gedrag en reacties niet meer de baas zijn. Je hebt bijvoorbeeld geen fut meer om iets te doen of je hebt je emoties helemaal niet meer in de hand. Voldoende rust, een gezonde levensstijl, lichaamsbeweging en sociale contacten kunnen helpen om de klachten in bedwang te houden, maar soms is dat niet genoeg. Dan heb je hulp nodig van buitenaf.
Deze professionele hulpverleners helpen je op weg
Heel wat mensen krijgen vroeg of laat af te rekenen met geestelijke gezondheidsproblemen, bij zichzelf of in de directe omgeving. Toch zijn er maar weinigen die hulp zoeken. Want over psychische problemen praten we niet graag. Nochtans is de stap naar hulp minder groot dan je denkt. Nood aan ondersteuning? Weet dan dat onderstaande hulpverleners je kunnen helpen.
Eerste stap: praat erover: met je huisarts of een andere hulpverlener.
Huisarts
Als je worstelt met psychische problemen of als je gewoon niet goed in je vel zit, praat je er het best eerst over met je huisarts. Die kan samen met jou uitzoeken wat er precies aan de hand is en je indien nodig doorverwijzen naar de gepaste hulpverlening.
Geestelijk Gezond Vlaanderen
Ook bij de mensen van Geestelijkgezondvlaanderen.be kun je terecht met psychische klachten. Hun doel is om geestelijke problemen bespreekbaar te maken. Ze bieden je heel wat informatie en wijzen je de weg naar de juiste hulp.
Anoniem via chat of telefoon
Er zijn verschillende websites waar je via chat of telefoon anoniem je verhaal kunt doen of vragen kunt stellen:
- Tele-Onthaal: een hulpdienst die je bijstaat als je het moeilijk hebt. Je kunt er 24 op 24 uur terecht bij deskundige vrijwilligers.
- Zelfmoordgedachten? De mensen van de Zelfmoordlijn op 1813 helpen je gratis dag en nacht.
- Vragen over geweld? Praat erover met 1712.
- Met vragen over gender en seksuele voorkeur kun je aankloppen bij Lumi.
Centrum Algemeen Welzijnswerk
Een Centrum Algemeen Welzijnswerk of CAW helpt jongeren en volwassenen in crisis. In een CAW kun je terecht als je moeilijkheden ervaart in je persoonlijke leven. Dat kunnen financiële moeilijkheden zijn, problemen in je relatie of familie, of klachten die te maken hebben met verlies, eenzaamheid, stress en verslaving. Ook daders en slachtoffers van een misdrijf kunnen hier begeleiding krijgen. Er is ook een begeleidingsaanbod rond migratie.
Een CAW-team bestaat doorgaans uit maatschappelijk werkers en (relatie)therapeuten. Hulp is gratis. Indien nodig verwijst het CAW je door naar andere diensten of hulpverleners.
Eerste hulp bij een Kruispunt in je buurt
Voor eerste hulp bij psychische problemen kun je terecht bij een Kruispunt in je buurt. In de provincie Antwerpen vind je een Kruispunt in elke Eerstelijnszone. Iedereen van 16 jaar of ouder kan bij een Kruispunt terecht, de hulp is altijd vertrouwelijk en betaalbaar. Meer informatie vind je terug op de website van Kruispunten.
Zelfhulpgroepen
In Vlaanderen zijn er ook heel wat zelfhulpgroepen. Ze helpen je met verschillende psychische problemen: eetstoornissen, autisme, een (gok)verslaving, … Op Trefpunt Zelfhulp vind je een overzicht.
Psycholoog, therapeut of psychiater
Voor een psychotherapeutisch gesprek kun je terecht bij een zelfstandig psycholoog, therapeut of psychiater in je buurt of bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg. Een CGG biedt hulp aan volwassenen, kinderen, jongeren en ouderen met ernstige psychische of psychiatrische problemen. Elk team bestaat uit één of meer psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers. Bij een zelfstandig psycholoog, therapeut of psychiater kun je doorgaans sneller terecht, maar de kostprijs voor de behandeling is duurder.
Crisis? Ga naar de spoed- of psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis
Bij een crisis ga je het best naar de spoedafdeling van een algemeen ziekenhuis (AZ) of een psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis (PAAZ). Een PAAZ biedt korte opnames aan bij bijvoorbeeld psychiatrische crisissen en suïcidepogingen. Je kunt er ook terecht voor een kortdurende behandeling van depressies en andere stemmingsstoornissen, angststoornissen en verslavingsproblemen.
Behandeling of begeleiding in een psychiatrisch ziekenhuis
Als eerdere behandelingen je niet verder hebben geholpen, kun je aankloppen bij een psychiatrisch ziekenhuis. Dat biedt dag en nacht behandelingen bij ernstige psychiatrische problemen. In Bethanië kun je terecht voor langere opnames en behandeling voor specifieke psychiatrische problematieken, zoals crisisbehandeling, intensieve behandeling voor persoonlijkheidsproblemen, stemmings- en persoonlijkheidsproblemen, psychose, psychische problemen voor en na de bevalling, ouderenpsychiatrie, verstandelijke beperking en psychiatrische problemen, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), verslaving, resocialisatie & reïntegratietrajecten, langdurige zorg, woonbegeleiding.
Vormingen
De HerstelAcademie biedt kortdurende vormingen over herstel, psychische kwetsbaarheid en veerkracht, en dat op verschillende locaties in Vlaanderen. De vormingen staan open voor iedereen. HerstelAcademie SaRA is actief in de regio’s Antwerpen en Voor- en Noorderkempen.
Hulp voor jongeren
Ook als jongere kun bij verschillende hulpverleners terecht:
- Awel is een hulplijn voor jongeren. Hulplijn 102 is elke dag bereikbaar van 16:00 tot 22:00 uur, behalve op zon- en feestdagen. Ook de chat is elke dag bereikbaar van 18:00 tot 22:00 uur, behalve op zon- en feestdagen.
- Ouders en jongeren kunnen via hun school contact opnemen met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding of CLB. Je bent hier op de juiste plaats voor uiteenlopende problemen zoals leermoeilijkheden, vragen over pesten, spijbelen, stress, faalangst, druggebruik, overgewicht, problemen met lichaamsgroei, vragen over studiekeuze, ... De begeleiding is gratis en gebeurt in alle vertrouwen.
- Voor jongeren onder de 18 is er het Jongeren Advies Centrum of JAC. Dit centrum kun je mailen, bellen, bereiken via chat en je kunt er ook gewoon eens langsgaan.
Kom je uit opname of zoek je steun en lotgenoten?
Als je uit een psychiatrische opname komt en je gaat voor je herstel op zoek naar steun of lotgenoten, dan lijkt die zoektocht niet gemakkelijk. Waar moet je zijn? Wie helpt je weer op gang?
Bij OPGanG, de Open Patiëntenkoepel Geestelijke Gezondheid, zijn ze ervan overtuigd dat lotgenotencontact van onschatbaar belang is in het herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Niet iedereen vindt echter de weg naar de patiëntenverenigingen en daarom bieden ze met de weer-op-gang-kaart een toegangspas naar zelfhulpgroepen.