Overslaan en naar de inhoud gaan

18 augustus 1924: de zusters kregen toelating om het Bethaniënhuis voor zenuwzieke vrouwen te openen. 25 november 1949: de eerste leukotomie of lobotomie wordt uitgevoerd, de start van de toenmalige Sint-Jozefkliniek.

Snelle rekenaars weten het al: 2024 wordt zowel voor Bethanië ggz als AZ Voorkempen een jubileumjaar!

Respectievelijk 100 en 75 jaar geschiedenis liggen bijna achter ons. Een geschiedenis met honderden verhalen: over hevige branden die verschillende paviljoenen in de as legden in de jaren ‘30, over bezettingen door het Duitse en het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, over een tornado in 1967, over Vlaamse kermissen, processies en feesten, over uitbreidingen en verbouwingen, over de introductie van leken, over nieuwe werk- en behandelmethodes, over Moeder Net en Het Koemeke Koffe en over naamsveranderingen.

Dankzij deze verhalen zijn Bethanië en AZ Voorkempen de zorgvoorzieningen zoals we ze vandaag kennen: één van de grootste psychiatrische centra van België en een modern algemeen ziekenhuis dat een onmisbare schakel vormt tussen de eerstelijns- en derdelijnszorg in de regio Voorkempen.

Wil je de geestelijke gezondheidszorg een financieel duwtje in de rug geven, zodat we de band met de buurt kunnen versterken en onze patiënten een leuke dag kunnen bezorgen? Alle beetjes zijn welkom via onze projectrekening van de Koning Boudewijnstichting. Vanaf 40 euro levert je dat een fiscaal attest op. Giften kunnen gedaan worden op BE10 0000 0000 0404 - BIC: BPOTBEB1 / gestructureerde mededeling 623/3847/10092. Bedankt!