Overslaan en naar de inhoud gaan
Gesprek met context

Als jijzelf, je familielid, vriend of kennis zorg krijgt in Bethanië geestelijke gezondheidszorg, verwacht je dat die zorg kwaliteitsvol is. Je rekent op goede zorg’ ofzorg die goed is voor jou’.

Maar wat is dat dan, goede zorg?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden en het antwoord is zeker niet voor iedereen hetzelfde. Daarom zijn we in 2021 gestart met reflectieve processen, waarbij patiënten, familie en naasten, medewerkers, professionele partners, … een stem kregen.

Een reflectief proces, wat is dat?

We nemen drie jaar de tijd om samen ten gronde na te denken over een bepaald thema binnen kwaliteitsvolle zorg. Ongeacht het thema staan twee vragen voorop: ‘Doen we het goede?’ en ‘Doen we het goede goed?’.

Om te beginnen maakt elke afdeling een keuze uit zes thema’s:

  • betrekken van familie en naasten
  • patiëntenparticipatie
  • lichamelijk welzijn
  • vrijheidsbeperkende maatregelen
  • omgaan met suïcidaliteit
  • zorg voor medewerkers.

Vervolgens kiest elke afdeling een kritische vriend. Dit is iemand die de afdeling (een beetje) kent, maar er niet werkt. Iemand die tijdens het proces mee nadenkt en zorgvuldig ook moeilijke vragen kan stellen.

Daarna gaat de afdeling in gesprek met patiënten, familie en naasten, medewerkers, professionele partners, …. Ze denken samen na over het gekozen thema via groeps- en één-op-ééngesprekken, vragenlijsten, telefonische contacten, uitwisselingsmomenten, input vanuit wetenschappelijke literatuur, ….

Nadat ze alle informatie verzameld hebben, gaan ze samen in gesprek. Vaak in aanwezigheid van (familie-)ervaringsdeskundigen, maar soms ook met patiënten en familieleden.

Tot slot nemen ze de tijd om terug te blikken op het proces, na te gaan wat het hen heeft gebracht en hoe ze in de toekomst verder willen.

Wat hebben de reflectieve processen ons tot nu toe gebracht?

Velen dachten mee na over goede zorg en deelden hun ervaringen. Wat dat tot op heden al heeft opgebracht, lees je hieronder. Intussen zijn verschillende deelvoorzieningen, afdelingen of diensten nog volop bezig met het proces. Hun bevindingen voegen we later toe. 

Algemeen

In de reflectieve processen namen afdelingen de tijd om te achterhalen wat er reeds goed liep rond het gekozen thema en wat men vast wil houden. Deze processen zorgden voor vele aandachts- en actiepunten, maar vooral ook voor een verhoogde bewustwording rond het thema.

Over alle thema’s heen stelden we een grotere alertheid rond familie- en patiëntbetrokkenheid vast.

Thema's

In de veelheid aan informatie die we verzamelden, geven we enkele voorbeelden per thema.

Meer info

Wil je meer informatie over de reflectieve processen in het algemeen of over het proces op één afdeling, kan je terecht bij Mariska Vaes of Rebekka Wauters.