Wie van de naasten van patiënten betrek je? Wanneer doe je dit? Hoe doe je dit?
Enkele ideeën rond dit thema:
“Op donderdag mag je je context mee naar de afdeling brengen. Dat vind ik heel goed.” (patiënt op Oever en Dauw)
“Ik weet niet wat ik als familie mag verwachten, maar ik vind het belangrijk dat er nog meer de brug gemaakt wordt richting familie/gezin. Niemand staat alleen in de wereld en het kan alleen maar helpend en ondersteunend zijn volgens mij als de naastbetrokkenen ook meer betrokken worden.” (familielid van patiënt op Elim)
“Er is geen ruimte waar we familie kunnen ontvangen. We weten hierdoor soms zelfs niet wanneer familie passeert. Je mist een spontane ontmoeting.” (medewerker op Polder)
Elke afdeling die aan de slag ging met dit thema, dacht na over hoe informatie over de afdeling tot bij familie en naasten kan komen: via familieavonden, familiebrochure, contextgesprekken, rondleidingen, …. Er werd ook gesproken over beroepsgeheim en welke informatie wel en niet gedeeld kan worden. De keuzevrijheid van de patiënt is daarbij een belangrijk gegeven.
Verder werd er gewerkt rond een warm onthaal voor bezoekers en de vraag waar ontmoeting met bezoek mogelijk is. Ook werd er nagedacht over de ondersteuningsmogelijkheden voor familie en naasten. Wat kan de afdeling hierin zelf opnemen en naar welke collega’s of organisaties kunnen ze verwijzen (bv. familie-ervaringsdeskundigen, familievertrouwenspersoon, organisaties, …)?