Overslaan en naar de inhoud gaan
ingang het veer

"We proberen korter op de bal te werken bij hulpvragen en bouwen betere samenwerkingsrelaties uit met politie en spoed"

Mobiel psychiatrisch crisisteam Het Veer staat voor een grote uitdaging. Het zet momenteel volop de krijtlijnen uit voor een nieuwe werking, waarbij urgentiezorg ook buiten de kantooruren wordt voorzien in nauwe samenwerking met politie en spoeddiensten. "Maar crisiszorg betekent niet hetzelfde als urgentiezorg, dit project is zoeken naar een nieuwe visie", klinkt het.

Het project Crisis & Urgentie kent haar oorsprong in de nasleep van de problematiek in de Brusselse stationsbuurten. "De federale overheid zocht antwoorden in de geestelijke gezondheidszorg en opperde dat er een betere samenwerking moest ontstaan tussen politiediensten en mobiele crisisteams. Die teams kregen projectmiddelen in ruil voor directe bijstand aan politie in overlastbuurten. Dat werd later positief geëvalueerd en uitgerold over het hele land. De opdracht: urgentiezorg outreachend aanbieden", legt Tom Staes, coördinator van Het Veer uit.

In een notendop moeten de extra middelen voor crisisteams ervoor zorgen dat ze 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 actief en oproepbaar zijn door politie, spoed en huisartsenwachtposten. "In de praktijk ziet het er iets anders uit", gaat Tom verder. "Ons team heeft middelen gekregen om vier FTE's aan te werven. Met vier extra krachten kan je geen 24-uurs-werking uitbouwen, zeker wanneer je weet dat onze medewerkers altijd per twee aan huis gaan na een oproep. We kiezen er daarom voor om te gaan werken met wisselende shiften: weekends en weekdagen tot ongeveer 21u. De werking zal zo flexibeler worden: we proberen korter op de bal te werken bij hulpvragen en bouwen betere samenwerkingsrelaties uit met politie en spoed en in latere fase ook met huisartsenwachtposten."

het veer

Grote caseload

Toch een groot verschil met hoe het mobiel team vandaag werkt. "Het systeem waarin we sinds onze start in 2021 werken, is planbaar en gestructureerd. Crisizorg, onze core business, is namelijk geen urgentiezorg. We werken niet perse in het 'hier en nu' en rukken niet blindelings uit bij een aanmelding", legt Tom kritisch uit.

"Maar we werken wél heel snel, zeker in ggz-termen. We hebben geen wachtlijst en zijn na een aanmelding in de praktijk vaak de dag zelf of de dag erna actief aan het werk. Ons planbare systeem dat enkel in daguren werkt, stelt het in staat dat we een grote caseload aankunnen. Vorig jaar hadden we bijna 850 aanmeldingen en 650 begeleidingen. Als je dat uitsplitst in wisselende shifts, kan je dat niet waarmaken. Er is dan meer tijd nodig voor overleg en briefing en dat creëert mogelijks een vorm van inefficiëntie."

"Dat neemt niet weg dat we het project wel alle kansen willen geven en mee willen vormgeven", gaat de coördinator verder. "Er leeft ook wel interesse in het team om het verder uit te bouwen. Momenteel zijn we onszelf op de spoeddiensten van de ziekenhuizen in onze regio aan het voorstellen zodat ze ook nu al kunnen verwijzen naar onze reguliere werking. Op termijn bekijken we hoe het urgentie-luik eruit moet zien. Ook de andere mobiele crisisteams uit de provincie zijn met dezelfde opdracht belast. Regionale verschillen zijn er sowieso: de stadsrealiteit is anders dan onze landelijke omgeving."

het veer tom staes

Goesting

De verwachting is dat Het Veer vanaf 1 januari volgend jaar met de nieuwe werking van start gaat. Het team bestaat dan uit 21 begeleiders en 4 medewerkers in het kernteam.

"Het is toch een beetje zoeken naar een nieuwe visie. De keuze voor eenvoud in onze manier van werken was heel bewust. Bovendien is de manier waarop de politie een crisis of urgentie beschouwt en aanpakt, is ook heel anders dan hoe mobiele crisisteams dat doen. De realiteit op het terrein is dus nog een vraagteken, maar de goesting om aan de slag te gaan, is er zeker."