Op 18 augustus 1924 kregen de zusters van het Convent van Betlehem de toelating om het Bethaniënhuis voor zenuwzieke vrouwen te openen. 2024 was daarom een speciaal jaar voor Bethanië geestelijke gezondheidszorg en stond in het teken van het 100-jarig bestaan.
We openden ons eeuwfeest met een feestelijke receptie, lanceerden de Erfgoedwandeling tijdens een Familiedag en dansten op de muziek van onder meer Sven Ornelis tijdens Boterhammen in ons Park XL. We sloten het jubileumjaar af met een studiedag waarop we verschillende sprekers mochten verwelkomen en we 250 deelnemers konden inspireren met 23 workshops uit eigen huis.
Publicatie ‘100 jaar Bethanië – Fragmenten uit een eeuw zorg’
Deelnemers van de studiedag kregen in primeur onze gloednieuwe publicatie mee. ‘100 jaar Bethanië – Fragmenten uit een eeuw zorg’ bundelt lokale anekdotes, terugblikken en beschouwingen uit onze rijkgevulde geschiedenis die het zorglandschap in Vlaanderen mee getekend hebben. Tachtig pagina’s over het ontstaan van onze voorziening, medicatie, de opkomst van ergotherapie en non-verbale therapieën, architectuur en specialisaties waarin we écht pionierden.
Per thema kijken we niet alleen terug naar het verleden, maar werpen we ook een blik op het heden en de toekomst. Een overzichtelijke tijdlijn op het einde vat 100 jaar zorg samen.
“Dr. Smeyers deed de toer langs al zijn patiënten en ik mocht hem vergezellen. In de namiddag kreeg ik de opdracht een gesprek te voeren met een aantal vrouwen. Ik moest proberen er contact mee te krijgen. Dokter Smeyers ging ook met mij naar zijn chronische afdeling, Sint-Aloysius. Hij zei dat ik creatieve therapie en gesprekstherapie moest opstarten. Ik probeerde dan later met de mensen te vingerverven, zodat ze konden proberen zich te uiten in dat schilderen of zouden praten en zo hun problemen meer blootleggen. Vervolgens moest ik verslag uitbrengen bij de dokters. Dat was pionierswerk. Creatieve therapie was nieuw voor mij, ik haalde veel inspiratie uit de literatuur, maar vooral bij psychiaters zoals dokter Smeyers. Hij kon echt iemand motiveren en begeesteren.”
Fragment uit de getuigenis van Hilde Bogaert, voormalig psychologisch assistentie, over de start van haar loopbaan in 1965.
Verkooppunten
De publicatie is een aanrader voor iedereen die affiniteit heeft met Bethanië en de geestelijke gezondheidszorg, er ooit gewerkt of verbleven heeft, in de buurt woont of geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis van Sint-Antonius en omgeving.
Het is te koop aan 12,50 euro in gebouw 2 en gebouw 5 op ons domein in de Andreas Vesaliuslaan te Zoersel. Betalen kan ter plaatse met cash, Payconiq (gebouw 2) of Bancontact (gebouw 5).
Wie niet in Zoersel geraakt, kan een mailtje sturen naar communicatiedienst.bethanie@emmaus.be en dan bekijken we graag hoe je de publicatie toch kan ontvangen.