Overslaan en naar de inhoud gaan
Campagnebeeld Warmste Week
Bethanië ggz, Andreas Vesaliuslaan 39, 2980 Zoersel
Start tijd
18 november 2024
12:00
Eind tijd
18 december 2024
23:59

Kadans, onze afdeling voor volwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en psychische problemen, is het lokaal ankerpunt van de Hersenletsel Lijn voor de provincie Antwerpen. Vanuit die partnerrol willen ze ook hun steentje bijdragen aan het project van de Hersenletsel Liga tijdens de Warmste Week. Daarom verkopen ze van 18 november tot 18 december zakjes snoep en koekjes. Voor één zakje betaal je 3 euro, twee zakjes kosten 5 euro. 

Op volgende verkooppunten kan je snoepjes en koekjes kopen, waar je ze ook betaalt:

  • Bar Divers
    Handelslei 165 te Zoersel
  • In de bibliotheek van Bethanië
    Gebouw 2
    Andreas Vesaliuslaan 39 te Zoersel
  • Restaurant AZ Voorkempen

Vlam jij mee tegen eenzaamheid? Vooraf bestellen is niet nodig, we zorgen ervoor dat er steeds voldoende voorraad aanwezig is op de verkooppunten. 

Meer info over het project van de Hersenletsel Liga vind je op de website van de Warmste Week. Voor meer info over de verkoop kan je terecht op afdeling Kadans via +32(0)3 380 38 62.

Het belang van de Hersenletsel Liga

De Hersenletsel Liga zet zich elke dag in voor een betere levenskwaliteit voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten. Ze geven aan waar ze terecht kunnen, vertellen welke tegemoetkokmingen en tussenkomsten van overheidsdiensten er zijn, ondersteunen initiatieven voor lotgenotencontact, trachten hoop te bieden door getuigenissen te delen en verdedigen de belangen van mensen met een NAH op beleidsniveau. 

Door de zichtbare en onzichtbare beperkingen als gevolg van een hersenletsel, zijn patiënten als mantelzorgers vaak beperkt mobiel. Fysieke lotgenotencontacten zijn daardoor niet altijd mogelijk. Daarom wil de Hersenletsel Liga een online ontmoetingsplaats creëren met een chatbox en een sociaal platform. Deze ontmoetingsplaats moet een aanvulling worden op de reeds bestaande Hersenletsel Lijn. Zoals je in de getuigenissen hieronder leest, zijn dergelijke initiatieven van cruciaal belang voor personen met een NAH en hun naasten. 

Wat is een NAH?

Ik zat bij een vriendin televisie te kijken. Ik dacht dat ik iets vertelde, maar mijn vriendin verstond mij niet. Ik dronk water, maar dat sijpelde langs mijn mondhoek naar beneden. Ik had geen gevoel meer in mijn linkerarm en mijn been sleepte. Dankzij de snelle reactie van mijn vriendin en haar kinderen, hebben ze me een uur na mijn beroerte al kunnen behandelen in het ziekenhuis. ...

Eens terug thuis, viel alles stil. Ze schreven ergotherapie voor, maar dat werd niet goedgekeurd voor terugbetaling. Behalve een poetshulp was er niets geregeld. Ik wist niet waar te beginnen dus alles bleef liggen. Ik was ook gewoon te moe. Via via kwam ik bij Leonie terecht, de trajectbegeleider van de Hersenletsel Lijn voor De Hoop vzw. Zij heeft zich verdiept in mijn dossier en veel rondgebeld en gemaild om alles ‘in gang’ te krijgen. ...

We zetten stap voor stap en op termijn bekijken we misschien samen of ik terug aan het werk kan en hoe ik dat best aanpak. Dankzij Leonie heb ik terug goeie vooruitzichten. Ik ben echt dankbaar voor deze ondersteuning en begeleiding.

Getuigenis van Annick via de Hersenletsel Liga

Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een hersenletsel ten gevolge van een beroerte, een ongeval, een zuurstofgebrek, een infectie, een hersentumor of welke oorzaak dan ook. De gevolgen kunnen zeer verschillend zijn en variëren tussen lichte problemen met spraak of bewegen tot Permanent Vegetatieve Status (PVS). Hoe ernstig de gevolgen zijn hangt samen met de aard, de omvang en de plaats van het letsel. Meestal worden de gevolgen opgedeeld in zichtbare en onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve, gedrags- en emotionele gevolgen.

Een NAH leidt meestal tot een onomkeerbare breuk in de levenslijn en zet het leven van de persoon dus van de ene dag op de andere volledig op z'n kop. De patiënt is daarom vaak aangewezen op hulpverlening. Dat kunnen professionelen zijn, maar even goed mantelzorgers. Ook voor hen kan de nieuwe situatie stevig doorwegen. 

Als partner en mantelzorger van een persoon met een niet-aangeboren hersenletsel had ik echt nood aan ondersteuning en hulp. Ik liep vast en dreigde eraan ten onder te gaan. Alle alarmbellen gingen af. Ik zat er helemaal door. Op een bepaald moment waren er drie pistes: zelfmoord, mijn partner iets aandoen of scheiden. Een andere uitweg leek er niet. Dankzij de Hersenletsel Lijn kon ik rekenen op een luisterend oor. Het feit dat mijn trajectbegeleider er gewoon voor me ‘was’, heeft me snel een geruster gevoel gegeven.

Anonieme mantelzorger via de Hersenletsel Liga