
Tijdens een opname in het psychiatrisch ziekenhuis en op afdeling Brink trachten we de patiënt zoveel mogelijk te ondersteunen in zijn autonomie. Dit betekent concreet dat we de patiënt zoveel mogelijk betrekken bij het nemen van beslissingen. Enkele thema’s die regelmatig hieromtrent opduiken zijn: het recht om een behandeling te weigeren, het behoud van beheer van eigen goederen, het recht om te kiezen in welke mate hulpverleners contact mogen nemen met betrokken ‘derden’, ...
Alle maatregelen en beslissingen die indruisen tegen dit recht op autonomie, zoals vrijheidsbeperkende maatregelen, dienen zeer duidelijk gemotiveerd te worden door de hulpverlener en mogen pas toegepast worden indien er geen alternatieven bestaan. Indien mogelijk zal de patiënt (en zijn familie) betrokken worden voordat de maatregel wordt uitgevoerd.
Ouderen met psychiatrische problemen vormen een risicogroep m.b.t. valincidenten . Ervaring en literatuur leren dat het valrisico vaak aanleiding geeft tot maatregelen die de vrijheid van patiënten beperken. Afdeling Brink beschikt over een reeks alternatieven (deursensoren, bedsensoren, valmat, ballendekens, extra laag bed, ...) om vrijheidsbeperkende maatregelen (zoals fixatie op kamer, bed of stoel of gebruik van voorzettafel op zetel) te voorkomen.
De zorgverleners informeren jou als familielid of betrokkene graag over de mogelijke alternatieven. Bij vragen of bedenkingen bij deze visie kan je dit altijd bespreken met het team van Brink.