Overslaan en naar de inhoud gaan
Sociotherapeut Ellen

Hoe gaat het eraan toe in de evenaar? Sociotherapeut Ellen neemt je graag mee door haar werkweek en geeft je een blik achter de schermen van de herenhuizen in het centrum van Antwerpen.

Maandag

Mijn week begint met mijn rustigste dag: maandag = mijn inactiviteitsdag. Het is mijn vrije dag, maar dat wil niet zeggen dat ik niet betrokken ben. Als ik uitslaap, denk ik wel eens aan mijn collega’s die vandaag de kuis op het programma hebben staan.

Dinsdag

Dinsdag begint mijn werkweek “echt”.  In de voormiddag ben ik bezig met de briefing en de afstemming met collega’s over het verloop van het weekend en de opstart van de week. Verder bereiden we een themagroep voor woensdag voor. Tussendoor ben ik er voor vragen van bewoners. Na de middag beginnen we met de cliëntbespreking. Hierbij bespreken we als team het proces van twee bewoners en denken we samen na over één zin feedback die we kunnen geven. Een heel proces in één zin gieten is soms een echte klus. We vinden het belangrijk dat die ene zin de bewoner in kwestie kan prikkelen, inspireren, ondersteunen, een duwtje kan geven, … .

Ik sluit mijn werkdag af met het poëzie- en literatuuratelier, waarin ik samen met bewoners gedichten of teksten lees of schrijf. Erg tof om te doen, de ideale manier om mijn “tekstenbibliotheek” te verruimen door tips van anderen.

Woensdag

Woensdag ben ik er vroeg bij (“halloooooo, goeiemorgen!”). Ik begin de dag met een ontbijt met bewoners en de dagopening.  De rest van de voormiddag zijn bewoners bezig met therapieën waarbij ik niet meteen in de actie zit. Hierdoor heb ik tijd om collega’s te briefen, de final touch voor de themagroep uit mijn mouw te schudden, soms mee te koken, eventueel verslagen te schrijven, … .  ’s Middags kan ik mijn benen onder tafel steken en genieten van het eten dat de bewoners gemaakt hebben.

In de namiddag gaan we aan de slag in themagroep. Hierbij kiezen wij als socio’s een thema waar we het met de bewoners over willen hebben. Deze thema’s kunnen heel uiteenlopend zijn! Zo hadden we het deze week bijvoorbeeld over psychosomatiek. Na deze sessie zit mijn dag erop.

Donderdag

Donderdag start ik in de tweede helft van de ochtend. Mijn brein wordt aan het werk gezet bij de werkgroep “nieuwsredactie”, waarvan onder andere deze tekst het resultaat is.  Na een lekkere en verse maaltijd gemaakt door de bewoners, gaat er een stevige middag van start: vergaderen, vergaderen … en vergaderen. Zowel met het volledige team als met de ploeg sociotherapeuten.

Elke eerste donderdag van de maand doen we ook een atelierbespreking waarin we alle lopende ateliers met bewoners bespreken en eventueel nieuwe ateliers opstarten. Na dat vergaderen is het tijd voor de dagsluiting. In dit halfuur kijken bewoners terug op hun dag en krijgen ze de kans om elkaar dingen terug te geven. Ik probeer hen daarin te begeleiden en te ondersteunen, input te geven vanuit het team en voor verbreding te zorgen waar mogelijk. Na het avondeten brief ik de collega van de late shift en ga ik naar huis.

Vrijdag

Vrijdag kom ik na de middag aan en staat de sessie “blikopener” op het programma. Dat is een therapievorm die georganiseerd wordt door de bewoners. Ieder mag om beurt een thema of activiteit uitdenken en als socio’s organiseren wij er ook eentje. De inhoud van deze therapiesessie kan alle richtingen uit gaan, letterlijk en figuurlijk. Deze week gingen we bijvoorbeeld graffiti spuiten, volgende week bezoeken we het MAS.

Na blikopener starten we met de weeksluiting. Hierbij vatten bewoners hun week samen en vertellen ze waar ze mee bezig zijn geweest. Ook is dit een goed moment om elkaar feedback te geven en terug te koppelen hoe ze elkaar zijn tegengekomen die week. Na het avondeten en de briefing doen we om de twee weken een bakatelier. Dan bak ik samen met bewoners de lekkerste taarten, cakes en koekjes. Kwestie van het weekend goed in te zetten.

Weekend

Weekend… soms ben ik vrij, maar soms werk ik ook. Dan kom ik een vroege, tussen- of late shift doen. Er zijn dan geen vaste therapieonderdelen, bewoners zijn afwisselend naar buiten of blijven thuis, waardoor mijn taken er elke keer anders uitzien. Babbeltjes met bewoners, mijn taken vanuit extra werkgroepjes invullen, verslagen schrijven, … .