Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociotherapie

De sociotherapeuten delen met de bewoners het samenlevenEnerzijds gebeurt dit door aanwezig te zijn bij het dagelijks reilen en zeilen in tg ‘de evenaar’ (bijvoorbeeld koken, inkopen doen, poetsen, samen doorbrengen van vrije momenten). Vanuit hun directe aanwezigheid kunnen ze steunen en confronteren, heel concreet interacties en patronen meemaken, aanmoedigen en de nodige grenzen stellen. Anderzijds organiseren ze een aantal groepsactiviteiten: sociotherapeutische groepsmomenten, sport, blikopener.

Non-verbale (beeldende) therapie

In de non-verbale therapie staat niet het woord maar de ervaring centraal. Non-verbale therapie heeft als functie expressie (weer) mogelijk te maken op een wijze die handelingsgericht is. In de non-verbale sessies wordt een beeldend proces aangegaan met als doel het exploreren van het eigen handelen, denken, voelen en beleven. Dit gebeurt door in het medium te experimenteren.

Psychotherapie

Samen met de psychotherapeuten, die dan weer niet direct aanwezig zijn in het dagelijkse leven, wordt er gekeken naar het denken, voelen en handelen van de bewoner. Zo kan de bewoner zijn verhaal verder opbouwen en kunnen verbanden opgespoord worden die verder gaan dan het hier en nu. Moeilijke ervaringen kunnen verwerkt worden en ervaringen uit het samenleven in de gemeenschap verder uitgediept. Dit gebeurt zowel in groep als individueel.

Medisch-psychiatrische begeleiding

De psychiater geeft medisch-psychiatrische zorg. Hij bespreekt met elke bewoner diens medicatiegebruik, coördineert de medische zorg en heeft oog voor de psychohygiëne (zoals voldoende slaap, gezonde voeding,...).

De medewerkers van het behandelteam zijn gespecialiseerd in hun vakgebied. Zij blijven zich in vraag stellen, zich vormen en volgen de evoluties binnen hun werkterrein op. Ze bieden begeleiding aan enkele stagiairs die, onder supervisie, deel uitmaken van het behandelend team.