Overslaan en naar de inhoud gaan
Podcast Balans

Jaarboek 2021

Balans 

Dit keer geen gedrukt boek, maar een podcast met als titel 'Balans - Evenwicht in 2021'. Opnieuw een onstabiel jaar, waarin we regelmatig balanceerden op een slappe koord. Verschillende vraagstukken brachten ons soms aan het wankelen, maar zetten ook aan tot flexibiliteit en creativiteit. Vol trots blikken we terug op 2021, een chaotisch jaar waarin we ons samen staande hebben weten houden.

Jaarboek 2020

Jaarboek 2020

Verbinding heb je nooit genoeg

We nemen je graag mee door 2020, een vreemd jaar waar verbinding centraal stond. Bij een apart jaar hoort een apart jaarboek, onder meer qua vorm. Geen traditionele publicatie, maar een set kaartjes dat enkele verbindende initiatieven vanuit Bethanië weergeeft. Maar we deden meer dan deze zes foto’s tonen. Op de digitale muur vind je nog heel wat andere gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Jaarboek 2019

Ik koester en laat vrij

2019 was het jaar dat het helikoptertje van de esdoorn zijn intrede maakte bij Bethanië en Emmaüs. De vorm is eenvoudig, maar tegelijk opvallend en herkenbaar. Speels, maar tegelijk symmetrisch en evenwichtig. Beschermend, als een dak, maar niet te zwaar op de hand. 

Jaarboek 2018

Ik ga op reis en ik neem mee

Het leven komt niet met een nauwkeurig uitgestippelde gps-route of een handige rode draad. Zo is het niet. Je scheept in, maar moet ook bereid zijn om uit de boot te vallen’, schrijft dichter-troubadour Peter Holvoet-Hanssen. Ieder heeft zijn weg te gaan, soms met een bestemming, vaak zonder doel. 

Jaarboek 2017

Gewoon van mens tot mens

Het moment waarop je lievelingstas in duizend stukjes uiteenvalt op de keukenvloer. Die paar luttele seconden tussen de val en de krak waarop je beseft: ik sta machteloos. Wat volgt, is een borstel, een blik en een gevoel van gemis. Naar de vuilbak ermee.

Jaarboek 2016

Van binnen uit, een blik op 2016

Ons hoofd is rond zodat ons denken van richting kan veranderen’ – Rainer Maria Rilke Illustrator Ephameron verbleef samen met ervaringswerker Mick Hutsebaut enkele dagen in Psychiatrisch Centrum Bethanië. Ze trok het domein rond, langs verschillende zorgeenheden, therapieateliers en ontmoetingshuizen. 

Jaarboek 2015

Het binnenste buiten

Fotograaf Gerbrand Van Uytvanck volgde vijf mensen binnen en buiten de muren van het Psychiatrisch Centrum. Hij koos er bewust voor om niet de psychiatrie an sich in beeld te brengen. In deze fotoreeks toonde hij Anke, Harry, Giselinde, Anja en Jef. Vijf mensen, elk met hun verhaal en hun persoonlijke – soms eigenzinnige – zoektocht naar geluk. 

Jaarboek 2014

Helder en kwetsbaar

Wat je nu in handen hebt, zijn elf verhalen van kwetsbaarheid en moed. Je leest hoe elf kwetsbare, maar moedige mensen elke dag opnieuw een strijd voeren. Ze strijden om hun kwetsbaarheid te aanvaarden, ook al is die bij momenten ondraaglijk.