Overslaan en naar de inhoud gaan

De medewerkers van het behandelteam zijn gediplomeerd en gespecialiseerd in hun vakgebied. Zij blijven zich in vraag stellen, zich vormen en volgen de evoluties binnen hun werkterrein op.

Groepsbegeleiders

Groepsbegeleiders kunnen je helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is, welke gedachten en gevoelens je tegenkomt, hoe je best een probleem aanpakt of met spanningen omgaat. We nodigen je uit om aan de slag te gaan met tips die aangereikt worden. Je kan steeds bij de aanwezige begeleiders terecht voor een babbel, maar zeker ook om samen toffe dingen te doen.

Verschillende disciplines werken samen, zoals verpleegkundigen, sociotherapeuten en non-verbale therapeuten. Hun taak bestaat voornamelijk uit het begeleiden en steunen van mensen tijdens hun verblijf. Ze zorgen ervoor dat het leven in groep zo vlot mogelijk verloopt.

Jouw persoonlijk begeleider

Jouw persoonlijk begeleider (PB) is een eerste contactpersoon die jou van nabij zal begeleiden doorheen de behandeling. Hij of zij zal op regelmatige basis met je spreken over behandeldoelen, moeilijkheden die je ervaart, hoe jij je voelt, enz..

Als jij het goed vindt, betrekken we graag de mensen die voor jou een belangrijke rol spelen. Denk hierbij aan je partner, ouders, kinderen, vrienden, begeleiders, enz.. Het is voor ons niet altijd duidelijk in welke mate wij deze mensen informatie kunnen geven over jouw behandeling omdat we gebonden zijn aan een beroepsgeheim. Praat hierover zeker met je PB en psycholoog, die samen met de maatschappelijk werker deze contacten kunnen ondersteunen.

De verantwoordelijke

De verantwoordelijke is verantwoordelijk voor de aanmeldingen, de medewerkers en een goede organisatie van de zorgeenheid. Zij volgt ook het verloop van jouw behandeling mee op. Zo neemt zij deel aan de teamvergadering en andere overlegmomenten waar jouw behandeling ter sprake komt. Voor vragen over de afdeling, eventuele klachten of ideeën kan je bij haar terecht.

De psychiater

De psychiater draagt de eindverantwoordelijkheid voor jouw behandeling. Hij komt enkele keren per week op de zorgeenheid en volgt op hoe het met je gaat en welke medicatie jou kan helpen. Wanneer je hem wenst te spreken, kan je een afspraak maken via de groepsbegeleiders.

De maatschappelijk werker

De maatschappelijk werker begeleidt je in sociale en administratieve zaken. Je kan bij haar terecht met vragen over geldzaken, woonst, werksituatie, eventuele schulden of rekeningen die je moet betalen. Zij kan ook contact opnemen met belangrijke personen in je leven (bv. familie, bewindvoerder, betrokken zorgverleners, …). Om dit te bespreken, maak je een afspraak.

De psycholoog

De psycholoog helpt de patiënten bij het verduidelijken en verwerken van hun problemen. De psycholoog zal jou uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Afhankelijk van je vragen en noden kan individuele gesprekstherapie worden opgestart. De psycholoog voorziet ook groepstherapie waarin gewerkt kan worden met thema’s die voor jou belangrijk zijn.

De ergotherapeut

De ergotherapeut begeleidt groepstherapieën die gericht zijn op wonen, werken en vrije tijd. Daarnaast biedt zij ook individuele begeleiding waar nodig.

De beeldende therapeut

De beeldende therapeut ondersteunt je tijdens de beeldende therapie. In deze therapie wordt met verschillende materialen gewerkt zoals klei, verf, papier, steen, houtskool, soft- en oliepastels. Door met deze materialen te zoeken, te voelen, te spelen en te creëren, kunnen innerlijke dynamieken zich tonen. Beeldende therapie biedt de kans om samen met de therapeut op zoek te gaan naar herkenning, erkenning en verandering doorheen de binding die ontstaat met het eigen beeld en de therapeut.

De dramatherapeut

De dramatherapeut zet de verschillende werkvormen (zoals rollenspel, improvisatiespel en opstellingen) bewust in om een acceptatie- en/of veranderingsproces op gang te brengen. Door op een ‘speelse’ manier met problemen aan de slag te gaan, kan het de patiënt helpen om op een andere manier te kijken naar de eigen problematiek en om te gaan met lastige situaties.

De danstherapeut

De danstherapeut ondersteunt je tijdens de danstherapie. In deze therapie wordt op verschillende manieren uitdrukking gegeven aan wat een mens innerlijk beweegt. Zowel interactief als individueel worden op een dansende manier emoties ontladen en de verbinding met het lichaam hersteld. De danser kan inzicht verwerven in de verhouding met zichzelf, met zijn verleden, met de ander. De therapeutische werking van dans staat los van danservaring en individuele fysieke mogelijkheden.

De ervaringswerkers

De ervaringswerkers (HOP) zijn een team van mensen dat uit eigen ervaring weet wat het betekent om opgenomen te zijn. Zij bieden geen therapie of behandeling en zijn in dat opzicht geen deel van het team. Er zijn vaste momenten voorzien dat er een HOP-medewerker aanwezig is op de zorgeenheid voor kennismaking en een babbeltje. Verder kan je hen ook steeds bereiken in het aanloophuis.