Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste fase

De eerste fase staat in het teken van “toekomen”.  Je maakt kennis met groepsgenoten, medepatiënten en het behandelend team.  Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met het behandelend team start hier. Vertrouwen in elkaar is nodig om samen aan de slag te gaan.

Door een opname kan een deel van de druk van het dagelijks leven tijdelijk worden losgelaten. Het overprikkeld stress systeem kan tot rust komen. In het jargon van de afdeling spreken wij over toekomen of ‘landen’. Ieder heeft hier zijn eigen ritme in wat gerespecteerd wordt.

Tweede fase

De tweede fase staat in het teken van ontdekken, afwegen en veranderen wat veranderd wil en kan worden. Hoe je leven tot nu toe is verlopen wordt verteld en samengebracht, doorheen de therapieën, tot jouw levensverhaal.

Het levensverhaal wordt beluisterd vanuit het kwetsbaarheid-stress model. Zijn er erfelijkheidsfactoren en persoonlijkheidskenmerken die je belasten? Welke zijn de verschillende stressfactoren in jouw omgeving (geweest)?

Er is aandacht in jouw levensverhaal voor de eerste hechting met ouders en andere zorgfiguren. Wij gaan ervan uit dat deze eerste hechtingen een blauwdruk vormen voor latere hechtingen. Als hierin problemen zijn ontstaan, wanneer je jezelf bijvoorbeeld niet gehoord gevoeld hebt of op emotioneel vlak te weinig gezien gevoeld hebt, zullen deze doorwerken tot op heden.

Er wordt ook gekeken op welke manier je omgaat met moeilijkheden. Dit wordt coping genoemd. Wat heb je al geprobeerd?  Wat werkt en wat werkt niet voor jou? Dit ‘naar binnen kijken’ vraagt een geduldige, meelevende, compatieuze houding van zowel het behandelteam als van jezelf.

Herhalende patronen in gedrag, denken en voelen kunnen worden opgemerkt. Wij bekijken samen of deze patronen op dit moment nog van nut zijn. In samenspraak gaan we op zoek naar alternatieven en moedigen we jou aan om initiatieven te nemen die meer passend zijn in je huidig leven. Nieuw gedrag kan eerst uitgeprobeerd worden in de veiligheid van de groep en de afdeling.

Dit aanmoedigen om nieuwe stappen te zetten vergt een meer directe stijl van het behandelend team en vraagt van jou moed om te springen in het onbekende. Angsten, depressieve gevoelens en (post-traumatische) stress gaan vaak gepaard met vermijding of minder geloof in zichzelf. Wij gaan met jou op zoek naar steunbronnen binnen en buiten jezelf die jou de moed geven om nieuwe stappen uit te proberen.

Derde fase

In de laatste fase, de afrondingsfase, komt de focus terug meer te liggen op jouw leven na de opname.  Er wordt nagegaan welke nazorg je nog nodig hebt. Mogelijkheden zijn een vervolgtraject op het dagcentrum Koraal, het opstarten of verderzetten van een ambulante therapie en/of het opstarten van psychiatrische thuiszorg. Er is ook de mogelijkheid om in de afrondingsfase dagbehandeling te volgen op onze afdeling (zie verder).

Wat iemand als een behandeldoel stelt, verschilt van persoon tot persoon. Algemene doelen kunnen zijn: erkenning en aanvaarding van wat er is,  het uitproberen en opbouwen van nieuwe gedragingen en nieuwe copingmechanismen of te komen tot een wezenlijke verandering binnen jezelf en in verhouding tot anderen. Verschillende doelstellingen zullen verschillende behandeltermijnen vergen.