Overslaan en naar de inhoud gaan

Op afdeling Rif worden er verschillende therapievormen aangeboden:

Non-verbale therapie

Het doel van de therapiesessies is het omgaan met anderen en met jezelf zichtbaar te maken.  De therapiesessies hebben tot doel patronen die het jou moeilijk maken bij te sturen.  De verschillende therapeuten hebben elk hun specifieke manier om samen met jou hiermee aan de slag te gaan.  

Psychomotorische therapie (PMT)

Psychomotorische therapie (PMT) is een non-verbale therapie waarbij de verbinding tussen lichaam en geest centraal staat. Het lichaam (al dan niet in beweging) wordt als middel gebruikt om tot psychisch inzicht te komen. PMT bestaat uit:

Sport en spel

Binnen de sport- en spelactiviteiten ligt de nadruk op het beleven en ervaren.  Het doel is om in contact te komen met bepaalde gevoelens en gedragingen. Mogelijke doelstellingen kunnen zijn: leren inschatten en omgaan met eigen mogelijkheden en beperkingen, ontlading op een sociaal aanvaardbare manier, plezier beleven aan bewegen in een groep, ontspanning bevorderen, leren omgaan met lichaamscontact, werken aan een positief zelfbeeld via succesbeleving, zelfcontrole en zelfbeheersing bevorderen, lichaamsschema verbeteren, voeling krijgen met het lichaam,….

Bewegingsexpressie

Hier werken we met ervarings-en belevingsgerichte lichamelijkheidsopdrachten. Het accent ligt vooral op het verkennen van interpersoonlijke verhoudingen, met ruimte voor het experimenteren met eigen gedrag. Door confrontatie en feedback van de groepsleden kan je komen tot een groter zelfinzicht en kan je ook de ander zijn gedrag beter leren begrijpen. Mogelijke thema’s zijn: (zelf)vertrouwen, zelfbeeld, lichaamscontact, grenzen, communicatie, expressie, kwaadheid,….

Relaxatie

Via de meest gangbare relaxatietechnieken, zoals de progressieve relaxatie volgens Jacobson en de autogene training volgens Schultz, buikademhalingsoefeningen en visualisatieoefeningen, gaan we observeren wat er in je lichaam en geest aanwezig is. Mogelijke doelstellingen zijn: controle durven loslaten, leren omgaan met gevoelens van angst en spanning, aanleren en leren toepassen van relaxatietechnieken, regulatie van de ademhaling,….

Ergotherapie

Tijdens de ergotherapeutische groepssessies wordt er via opdrachten gewerkt met de thema’s wonen, werken, vrije tijd en sociaal netwerk. De opdrachten hebben naast een praktische invalshoek (bv. concrete vrijetijdsinvulling) vooral een therapeutische invalshoek. In het therapeutische traject proberen we meer inzicht te verkrijgen in ontwikkelde patronen (bv. in de gezinscontext of werkomgeving) om zo meer afstemming te vinden in onze omgeving en in de maatschappij. Hierbij is het belangrijk om een eigen identiteit te ontwikkelen en je eigen prioriteiten en valkuilen te leren kennen.

Wekelijks koken we met de groep een warme maaltijd. Het opstellen van het menu en het doen van de boodschappen gebeurt in overleg met de medepatiënten van de groep. Het koken gebeurt in een ontspannen kader. Hier ligt de focus op het informeel samen zijn in groep.

Beeldende therapie

Binnen de beeldende therapie wordt er gewerkt met beeldende materialen zoals klei, steen, krijt en tekenmaterialen. Het esthetische aspect van het beeldend werken of 'iets mooi is of niet' staat hier niet centraal. Het is niet nodig om te kunnen schilderen, boetseren of tekenen. Het gaat in beeldende therapie om het proces, niet om het resultaat. Er wordt creatief gewerkt waarbij het accent ligt op therapie. Wat centraal staat is de ervaring van het werken met verschillende materialen en technieken en de ervaring van het werken binnen verschillende thema's.

Passende opdrachten zorgen ervoor dat er een therapeutisch proces in het beeldend werken op gang wordt gebracht. Er wordt individueel gewerkt in groep en soms wordt er een groepsopdracht gegeven. Soms wordt beeldende therapie individueel aangeboden als dit van betekenis kan zijn binnen iemands therapeutisch proces. 

In het proces van het maken van een beeldend werkstuk wordt zichtbaar hoe iemand omgaat met allerlei situaties en omgevingsfactoren. Er worden verbanden gelegd tussen wat er tijdens een sessie gebeurt en de realiteit van het dagelijks leven. Je kan het proces in beeld zien als tussenstap voor het gedrag in het dagdagelijks functioneren. Via het beeldend werken proberen we in die patronen inzicht te krijgen. De therapeut ondersteunt de cliënt en stelt vragen. Op deze wijze komt er een proces op gang dat gericht kan zijn op aanvaarding, verandering en/of ontwikkeling. Dit kan spannend zijn en kan allerlei gevoelens oproepen. Het geeft de mogelijkheid om grip te krijgen op de problemen, er anders mee te leren omgaan of zaken los te laten.

Muziektherapie

Muziektherapie is een vorm van preverbale therapie die expliciet contact probeert te maken met wat indruk heeft gemaakt en waar men (nog) geen woorden voor heeft. Muzikale improvisatie biedt specifieke mogelijkheden om dit preverbale gebied aan te spreken, er een eerste vorm voor te vinden, en het te bewerken. Verbale reflectie over wat er op muzikaal symbolisch niveau ontstaat, kan bijdragen in het inzicht verwerven in de eigen problematiek zodat psychisch lijden aanvaard, verminderd en opgelost kan worden. Centraal in de muziektherapie staat de therapeutische relatie tussen één of meerdere cliënten en de therapeut.

Gesprekstherapie

Psychologen Wouter Smits en Evelien Hoydonckx bieden psychotherapeutische begeleiding aan. Psychotherapie verwijst naar een reeks gesprekken tussen een therapeut en de patiënt, een groep of familie. Patiënt, groep of familie worden gezien als diegenen die expert zijn van hun eigen ervaringen en belevingen. Binnen de veiligheid van de therapeutische relatie brengt de psycholoog zijn/haar expertise in rond de benadering van bepaalde problemen en vragen of traumatische ervaringen waarmee je worstelt.

Groepstherapie wordt aangeboden in elke behandelgroep.  Ervaringen rond psychisch lijden kunnen in groep met lotgenoten worden besproken. Daarnaast kan individuele psychotherapeutische begeleiding aangevraagd worden.

Wouter is psychoanalytisch therapeut en is verbonden aan groep Geel en groep Rood. Evelien is systeemtherapeut en is verbonden aan groep Groen. Zij biedt op jouw vraag en op indicatie partner-, en/of gezinsgesprekken aan (systeemgesprekken).