Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee mensen aan het puzzelen

Crisis - Opname - Polikliniek - Outreach

Dit zorgprogramma richt zich tot mensen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid, met bijkomende psychiatrische moeilijkheden. Het bestaat uit een crisisaanbod, residentiële behandeling op afdeling Vliet, poliklinische consultaties en outreachwerking. 

Enkele herkenbare getuigenissen

‘Ik voel me soms heel goed en soms heel slecht en ik weet niet hoe dat komt.’ 

‘Ik kan me moeilijk beheersen wanneer ik bang, boos of verdrietig ben.’

‘Ik heb overdag vaak weinig te doen, waardoor ik veel pieker of de weg wat kwijt ben.’ 

‘Ik wil graag gaan werken, maar ik weet niet of ik dat kan.’

‘Ik zou graag een vriend of vriendin hebben, maar weet niet hoe daaraan te beginnen.’ 

‘Ik heb geregeld ruzie met anderen en heb het gevoel dat niemand mij begrijpt.’

Wie komt in aanmerking?

Alleen personen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid kunnen hier in behandeling komen. Er moet ook sprake zijn van bijkomende psychische en/of gedragsproblemen. Als het leven dat je gewoon bent thuis of in een andere woonvorm tijdelijk niet meer mogelijk is, kom je in aanmerking voor observatie en behandeling. 

Doel: de draad van het leven weer opnemen op een manier die bij jou past

Bij mensen met een licht verstandelijke beperking (IQ tussen 50-70/75) of zwakbegaafdheid (IQ tussen 70/75-90) zijn bepaalde problemen soms zo ernstig dat het dagelijks leven tijdelijk belemmerd wordt. De bedoeling van de behandeling is dat je als patiënt na verloop van tijd opnieuw kunt functioneren in het leven dat je gewoon bent.

De leidraad: iedereen heeft zijn eigen verhaal. We luisteren daarbij naar ieders zorgen en moeilijkheden, maar geloven ook in ieders mogelijkheden en talenten.