Voor wie?
De woonbegeleiding richt zich naar mensen vanaf 18 jaar met een langdurige en gestabiliseerde psychiatrische problematiek voor wie zelfstandig wonen niet of nog niet mogelijk is.
In het psychiatrisch verzorgingstehuis kunnen 120 mensen terecht bij wie de psychiatrische ziekte gestabiliseerd is, maar die in dusdanige mate last blijven hebben van hun psychosociale beperkingen dat zelfstandig wonen, beschut wonen of een verblijf in een rust- en verzorgingstehuis (nog) niet tot de mogelijkheden behoren. In pvt verblijven mensen van verschillende leeftijden met zeer uiteenlopende psychiatrische ziektebeelden en psychosociale beperkingen. Enerzijds hebben we een volwassenenwerking, waarin steeds jongere bewoners zich aanmelden. Anderzijds is er een ouderenwerking.
Woonvormen
Het psychiatrisch verzorgingstehuis bestaat uit twee locaties in de Bethaniënlei en de Achterstraat, die elk nog eens onderverdeeld zijn in meerdere leefgroepen en woonvormen.
Achterstraat
In de Achterstraat wordt psychosociale begeleiding geboden aan 40 bewoners die veel belang hechten aan hun zelfstandigheid. Afhankelijk van hun functioneringsniveau maken zij gebruik van de 24-uursondersteuning die door het team wordt geboden op de verschillende levensdomeinen (algemene hygiëne en zelfzorg, fysieke gezondheid, mentaal welbevinden, sociale relaties, zinvolle dagbesteding, vrije tijd, veiligheid, zingeving, …).
Er wordt ingezet op de individuele verlangens, noden en keuzes van de bewoners en begeleiding op maat. Naargelang de eigen behoefte kan een bewoner kiezen in welke mate deze zich meer of minder inschrijft in het afdelingsleven.
De locatie is opgedeeld in vijf groepen van telkens acht bewoners. Elke bewoner beschikt over een eigen studio met alle faciliteiten die je in een moderne woonomgeving mag verwachten: een bed, nachtkastje, tafel met stoelen, comfortabele zetel met voetenbankje, ingebouwde kast met spoelbak, koelkast met vriesvak en tv. De studio’s op de bovenste verdieping beschikken ook over een kookvuur en een combioven. De bewoners staan zelf voor een groot deel in voor het huishouden en de maaltijden en zijn verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van hun eigen woon- en leefomgeving.
Elke groep heeft een gemeenschappelijke leefruimte. Daarbovenop heeft het gelijkvloers een grote polyvalente zaal, verschillende lokalen en bureaus voor medewerkers.
Bethaniënlei (oorspronkelijk deel)
Groepswoningen
Het oorspronkelijk deel in de Bethaniënlei bestaat uit kleinere wooneenheden van zes of negen bewoners. In een groepswoning wonen bewoners samen met maximum negen mensen, waarmee ze gemeenschappelijke voorzieningen delen. Denk bijvoorbeeld aan de living, de keuken, de wasmachine en droogkast en in sommige gevallen het sanitair. Bewoners staan zelf voor een groot deel in voor het huishouden en de maaltijden. Ze zijn verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van hun eigen woon- en leefomgeving en worden ondersteund door begeleiding op maat.
Elke woning beschikt op het gelijkvloers over een open keuken (met combi-oven, ijskast en elektrisch kookvuur), eetkamer, leefruimte met tv, wc en terras. In de leefruimte bevindt zich een telefoontoestel dat met een code gebruikt kan worden. De slaapkamers bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Elke slaapkamer heeft een toilet en lavabo. Daarnaast is er er een gemeenschappelijke badkamer met douche of ligbad. Per woning is er een wasmachine en droogkast ter beschikking mits extra betaling.
Studio's
Er zijn tien individuele studio’s en één duostudio beschikbaar in het reeds bestaande gedeelte in de Bethaniënlei. Elke studio bestaat uit een kitchenette, slaapkamer en badkamer. Er zijn gemeenschappelijke wasmachines en droogkasten voorzien.
Bethaniënlei (aanbouw)
De aanbouw uit 2023 telt twee verdiepingen met telkens tien individuele kamers. Ook hier worden zoveel mogelijk vierkante meters ingezet voor wonen en wooncomfort met de nodige faciliteiten: een hoog-laagbed, nachtkastje, tafel met stoel, relaxzetel, ingebouwde kast met koelkast en vriesvak en tv.
Kamerwonen
Op de bovenverdieping verblijven mensen die gesteld zijn op hun privacy en zelfstandigheid, maar de nabijheid van de begeleiding belangrijk vinden. De mensen nemen verantwoordelijkheid op in kleine huishoudelijke taken, zoals tafels dekken, afruimen, … De bewoners binnen deze woonvorm hebben minder nood aan lichamelijke ondersteuning, maar vooral aan psychosociale zorg en ondersteuning.
Een goed evenwicht tussen afstand en nabijheid van de woonbegeleiding speelt binnen deze woonvorm een belangrijke rol.
Hogere zorgnood
Op de benedenverdieping verblijven bewoners die naast de psychosociale ondersteuning ook fysieke zorg nodig hebben. De zelfredzaamheid wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. De nadruk ligt op dagstructuur, opvolging van maaltijden en hygiëne. De bewoners hebben vooral nood aan gezelligheid, huiselijkheid en geborgenheid op de afdeling.
Omdat in deze kamers bewoners verblijven die meer nood hebben aan (fysieke) zorg, is de inrichting hierop afgestemd, bijvoorbeeld met een grote schuifdeur tussen het woongedeelte en het sanitair. Beide verdiepingen zijn voorzien van een grote gemeenschappelijke ontmoetingsruimte.