Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrouw laat iets zien op haar smartphone aan een paar mensen

Voor wie?

De woonbegeleiding richt zich naar mensen vanaf 18 jaar met een langdurige en gestabiliseerde psychiatrische problematiek voor wie zelfstandig wonen niet of nog niet mogelijk is.

In het psychiatrisch verzorgingstehuis kunnen 120 mensen terecht bij wie de psychiatrische ziekte gestabiliseerd is, maar die in dusdanige mate last blijven hebben van hun psychosociale beperkingen dat zelfstandig wonen, beschut wonen of een verblijf in een rust- en verzorgingstehuis (nog) niet tot de mogelijkheden behoren. In pvt verblijven mensen van verschillende leeftijden met zeer uiteenlopende psychiatrische ziektebeelden en psychosociale beperkingen. Enerzijds hebben we een volwassenenwerking, waarin steeds jongere bewoners zich aanmelden. Anderzijds is er een ouderenwerking.

Woonvormen

Het psychiatrisch verzorgingstehuis bestaat uit de twee locaties Bethaniënlei en Achterstraat, die elk nog eens onderverdeeld zijn in meerdere leefgroepen
 

Studio psychiatrisch verzorgingstehuis De Landhuizen

Wende

Wende biedt wonen aan personen met een psychische kwetsbaarheid die bereid zijn tot samenleven in grotere groep en gebaat zijn met een 24 uursondersteuning/nabijheid van professionele hulpverleners.

Kamerwonen (12 bewoners)

Hier verblijven mensen die gesteld zijn op hun privacy en zelfstandigheid, maar de nabijheid van de begeleiding belangrijk vinden. De mensen nemen verantwoordelijkheid op in kleine huishoudelijke taken, zoals tafels dekken, afruimen, … De bewoners binnen deze wooneenheid hebben minder nood aan lichamelijke ondersteuning, maar vooral aan psychosociale zorg en ondersteuning.

Een goed evenwicht tussen afstand/nabijheid van de woonbegeleiding speelt binnen deze wooneenheid een belangrijke rol.

Hogere zorgnood (12 bewoners)

Hier verblijven bewoners die naast de psychosociale ondersteuning ook fysieke zorg nodig hebben. De zelfredzaamheid wordt zoveel mogelijk gestimuleerd. De nadruk ligt op dagstructuur, opvolging van maaltijden en hygiëne. De bewoners hebben vooral nood aan gezelligheid, huiselijkheid en geborgenheid op de afdeling.

Zelfstandig wonen (35 bewoners)

Op Wende boven wordt psychosociale begeleiding geboden aan 35 bewoners die veel belang hechten aan hun zelfstandigheid. Afhankelijk van hun functioneringsniveau maken zij gebruik van de 24 uursondersteuning die door het team wordt geboden op de verschillende levensdomeinen (algemene hygiëne en zelfzorg, fysieke gezondheid, mentaal welbevinden, sociale relaties, zinvolle dagbesteding, vrije tijd, veiligheid, zingeving, …).  

Er wordt ingezet op de individuele verlangens, noden en keuzes van de bewoners.  
Naargelang de eigen behoefte kan een bewoner kiezen in welke mate deze zich meer of minder inschrijft in het afdelingsleven.

Wissel

Groepswoningen

Wissel bestaat uit kleinere wooneenheden van 6 of 9 bewoners. In een groepswoning woon je samen met maximum negen mensen, waarmee je gemeenschappelijke voorzieningen deelt. Denk bv. aan de living, de keuken, de wasmachine en droogkast en in sommige gevallen het sanitair. Je staat zelf voor een groot deel in voor het huishouden en de maaltijden. Als bewoner ben je verantwoordelijk voor het inrichten en onderhouden van je eigen woon- en leefomgeving. Je wordt ondersteund door begeleiding op maat.

Elke woning beschikt op het gelijkvloers over een open keuken (met combi-oven, ijskast en elektrisch kookvuur), eetkamer, leefruimte met tv, wc en terras. In de leefruimte bevindt zich ook een telefoontoestel dat met een code gebruikt kan worden (tegen betaling). De slaapkamers bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Elke slaapkamer heeft een toilet en lavabo. Daarnaast is er hier een gemeenschappelijke badkamer met douche of ligbad. Per woning is er een wasmachine en droogkast ter beschikking mits extra betaling.

PVT Wissel

Studio's

Er zijn tien individuele studio’s en één duostudio beschikbaar. Elke studio bestaat uit een kitchenette, slaapkamer en badkamer. Er zijn gemeenschappelijke wasmachines en droogkasten voorzien.