Overslaan en naar de inhoud gaan

Elke maand deel ik een stukje van mijn levensverhaal van voor, tijdens en na mijn depressie. Het is één mening in een caleidoscoop van meningen over psychische kwetsbaarheid. Deze maand neem ik jullie mee in mijn bevroren wereld.

Ik wil het graag even hebben over iets waarover eigenlijk nog steeds een groot taboe heerst.

Hygiëne.

Er wordt, naar mijn gevoel, te weinig over gesproken. En toch wil ik het er graag even over hebben.

Elke maand deel ik een stukje van mijn levensverhaal van voor, tijdens en na mijn depressie. Het is één mening in een caleidoscoop van meningen over psychische kwetsbaarheid. Deze maand neem ik jullie mee in de diepste krochten van angst.

Donderdagavond, einde werkdag. Telefoon van een duidelijk aangeslagen collega uit de langdurige zorg die met een patiënt op zoek ging naar een geschikte huurwoning. In haar stem klinkt verontwaardiging, maar ook boosheid. Het is niet de eerste keer dat een patiënt zonder verbloemen van een makelaar en/of verhuurder te horen krijgt “dat ze niet aan psychiatrische patiënten verhuren omdat er één van jullie soort de boel ooit eens kort en klein heeft geslagen.”

 

In 2024 is het precies 100 jaar geleden dat Bethanië zich in St.-Antonius vestigde. In die honderd jaar is het psychiatrisch centrum gegroeid en vergroeid met de gemeente. Toch kennen we elkaar niet zo goed. Daarom hebben we elke maand een gesprek met onze buren. Deze maand is Wesley onze Buurtbewoorder.

Elke maand deel ik een stukje van mijn levensverhaal van voor, tijdens en na mijn depressie. Het is één mening in een caleidoscoop van meningen over psychische kwetsbaarheid. Deze maand neem ik jullie mee op het pad van leven of dood.

Buurtbewoorder Véronique

In 2024 is het precies 100 jaar geleden dat Bethanië zich in St.-Antonius vestigde. In die honderd jaar is het psychiatrisch centrum gegroeid en vergroeid met de gemeente. Toch kennen we elkaar niet zo goed. Daarom hebben we vanaf nu elke maand een gesprek met onze buren. Deze maand is Véronique 'De Buurtbewoorder'.

Elke maand deel ik een stukje van mijn levensverhaal van voor, tijdens en na mijn depressie. Het is één mening in een caleidoscoop van meningen over psychische kwetsbaarheid. Deze maand lees ik het boek 'Step by Step' van Simon Reeve.

Amy in zomerse sferen

'Durven falen. Omarm je kwetsbaarheid.' Dat is het motto van Amy. Herstel is vallen, misschien eventjes blijven liggen, maar dan rechtstaan en doorgaan. In deze blog focust ze op haar oorlogswonden, die ontstaan zijn door te vallen.

Elke maand deel ik een stukje van mijn levensverhaal van voor, tijdens en na mijn depressie. Het is één mening in een caleidoscoop van meningen over psychische kwetsbaarheid. Deze maand neem ik jullie mee in de tijd.

Elke maand deel ik een stukje van mijn levensverhaal van voor, tijdens en na mijn depressie. Het is één mening in een caleidoscoop van meningen over psychische kwetsbaarheid . Deze maand neem ik jullie mee naar dromenland.

Nadine

Elke maand deel ik een stukje van mijn levensverhaal van voor, tijdens en na mijn depressie. Het is één mening in een caleidoscoop van meningen over psychische kwetsbaarheid. Deze maand neem ik jullie mee in de diepe donkerte van de hel die depressie heet... Nadine

'Durven falen. Omarm je kwetsbaarheid.' Dat is het motto van Amy. Herstel is vallen, misschien eventjes blijven liggen, maar dan rechtstaan en doorgaan. In deze blog focust ze op een quote die op haar lijf geschreven is.

Amy

Ik loop over straat. Het fijne aan de tijd nemen om rondom je te kijken is dat je mensen op hun puurst tegenkomt. Ik zie een koppeltje dat een wafel eet. Zij morste op haar broek met slagroom en hij kuiste het af. Wat kan het leven mooi zijn. 

Evi Hanssen

“De wereld draait steeds sneller, de druk wordt steeds groter. De lat ligt hoog, iedereen moet de perfecte versie van zichzelf worden. Gewoon ‘gewoon’ zijn is in dit Pinterest-lalaland-tijdperk niet voldoende...

Bitmoji van Bart

Dit is de eerste keer dat ik een blog schrijf, maar ik veronderstel dat een goede blog - net zoals elk goed verhaal trouwens - best begint bij het begin, en in mijn geval situeert dat begin zich zo’n 30 à 35 jaar geleden...

Bitmoji van Bart

Toen ik een tijdje geleden de vraag kreeg: ‘Bart, wil je een blog schrijven voor de stigWA-website?’, werd die vraag al snel gevolgd door: ‘Wil je ook een foto van jezelf doorsturen om op de site te plaatsen?’ Op de eerste...

Vrouw houdt handen voor gezicht

Collega van AZ Sint-Jozef getuigt over haar opname binnen PC Bethanië.

Nu mijn opname in de psychiatrie op z'n einde loopt, wil ik enkele bedenkingen over privacy en taboe doorbreken...

Bitmoji van Bart

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst werd opgenomen in de dagkliniek van een psychiatrisch ziekenhuis, had ik het gevoel dat ik een grens overstak...

Vrouw met stigWA-stempel op het voorhoofd

Breek het taboe rond psychische problemen en zelfverwonding.

ik zal mijn manier vinden om dit taboe zo goed mogelijk door te breken. Het is helaas niet gelukt met miss België, maar ik heb wel mijn doel...

Vrouw met stigWA-stempel op het voorhoofd

Ik ben Amber, een 19 jarig meisje die ook aantal jaren aan zelfverwonding gedaan heeft. Het is een dagelijkse strijd waar je moeilijk van af komt. Het was een soort verslaving. Om de innerlijke...